— Моркву висіваю найперше. Грядку готую ще з осені — перекопала, грабельками розрівняла. Сніг зійшов — і сію. Не чекаю, поки земля прогріється. Морква морозу не боїться. До трьох градусів витримує, — розповідає 74-річна Надія Романенко із села Сосонка Вінницького району.
Перед посівом насіння замотує в мокру тканину на два-три дні, щоб набубнявіло.
— Краще, якщо трохи проросте. Тоді бистріше з'являться сходи, — пояснює.
Сіє на глибину 3 см. Зверху шаром у 2 см присипає перегноєм. Моркві тепло, й земля не береться кіркою. Сходити починає, коли ґрунт прогріється до 15 см.
— Якщо насіння купили в пакетиках, треба притримуватися рекомендацій на зворотньому боці, — пояснює селекціонер 68-річний Микола Завальний із села Крикливець Крижопільського району на Вінниччині.
Для раннього посіву радить брати сорт "Нантська". Плоди соковиті, солодкі, гладенькі.
— Моркву обов'язково треба висаджувати за 50 метрів від петрушки. Вони одне одного запилять. Тоді морква виростає білою, сухою і страшенно недоброю, — говорить садівник. — На початку травня, коли гарно прогріється земля, добре в міжрядді моркви висівати сіянку-чорнушку. По-перше, зберете два врожаї. По-друге, цибулька своїм запахом відлякує морквяну муху. Вона відкладає личинки на верхівці коренеплоду. Восени вся морква нею порита.
Моркву щороку слід садити на новому місці. Любить чорноземи й піщані ґрунти.
Коментарі