— Моркву й буряк найкраще зберігати в піску, — розповідає 62-річна Лариса Митюк із села Іркліїв Чорнобаївського району на Черкащині. — Я не просто насипаю пісок на коренеплоди, а повністю їх занурюю, щоб овочі не торкалися один одного і не виглядали з купи.
Піску треба не одне відро. Зате морква з бурячком не в'яне, не висихає, не пліснявіє, бо нема доступу грибкам, — продовжує. — Для картоплі вішаю у погребі градусник і слідкую. — Вище 5 градусів починають рости паростки, а нижче 0–1 бульби підмерзають. Найкраще 1-3 градуси тепла постійно. При коливаннях утворюється конденсат. Сприяє появі грибків, плісняви. Зберігаю картоплю в невеликій тарі зі щілинами. Якщо помічаю гниль на бульбах — трушу попелом. Не перебираю купу руками. Так болячка лише пошириться.
Яблука найдовше пролежать у папері. Це бар'єр для спор гнилі.
Коментарі