понеділок, 25 серпня 2014 07:40

Квасолю краще зрізувати, ніж виривати

Валентина Фектістова, 58 років, з міста Гайсин на Вінниччині переходить на органічне землеробство. Торік не виривала, а вирізувала квасолю. 2014-го робить так само.

— Секатором зрізую стовбурці, щоб корінь залишався в землі. До весни згниє. Він не грубий, але багатий на азотне добриво. На місці торішньої квасолі цього року садила огірки. Дуже гарні були, — розказує.

На збагаченому азотом ґрунті добре ростуть овочі. Радить садівникам залишити коріння квасолі на зиму. Її також можна вижинати серпом. Головне — робити це вранці. У спеку стручки легко розкриваються, квасоля висипається на землю. Скошену розстилають, щоб просохла. Суху розкладають на рядні. По ній ходять, б'ють палицею. Стручки лущаться.

— Найкраще бити вилами, більша площина удару. Потім квасолиння згортаю, а квасольку пересіваю на вітрі. Пересипаю з відра у відро, високо піднімаючи. Шолуха легка, й вітер її відносить, як полову. Зерно падає у відро на землі.

Для тривалого зберігання квасолю залишають у стручках, щоб не поїла дротянка.

 

Зараз ви читаєте новину «Квасолю краще зрізувати, ніж виривати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути