понеділок, 27 квітня 2015 06:45

Кролів щеплюють двічі на рік

30-річний Роман Козовий із Луцька розводить кролів. Каже, для домашньої міні-ферми найвигідніші породи боровий, бургундський, новозеландський та білий гігант.

— Кролів треба щеплювати від хвороб. Тоді ростуть добре, швидко набирають вагу, — каже. — Перше щеп­лення роблять місячним кроленятам від міксоматозу. Його переносять комарі, кусаючи тварину. На вухах, носі стають помітні червоні цятки. За кілька днів запалюються і кріль дохне. Друге щеплення роблю за два тижні від геморагічної хвороби. Вірус викликає крововилив у мозок. По тварині не видно, що недужа. Гине миттєво. Можна поєднати два щеплення в одне. Але помітив, що окремі краще переносять.

Роман Козовий купує вакцину на складах ветаптеки. Бере чеські препарати.

— Дорослих кролів прививають двічі на рік — у квітні й жовтні. Три роки тому не встиг привити, здохли 70 тварин. Є виробники, які дають гарантію на рік. Але краще не ризикувати.

Господар тримає кролів у вольєрі, оббитому дошками. Кролиць, які збираються народжувати, запускає у спеціальні бетонні ями. Тоді їм не жарко.

— Останні кілька років змінилася тенденція догляду за кролями. Років 10 тому їм не давали води. Вважали, що тоді дохнуть. Тепер вода має бути постійно. Є поїлки для кролів, де прикручується пляшка з водою. Тварина не може її перекинути. Кролі, що мають доступ до води, менше хворіють. Швидше набирають вагу, — про­довжує Роман. — Годую тварин пшеницею. Теж була теорія, що вона дує. Але якщо кроленя змалечку звикло до молока матері, яка харчується пшеницею, то й далі добре на нього реагуватиме. Також даю люцерну.

Клітки для тварин раз на рік дезінфікують і вичищають. Особливо важливо почистити клітку перед народженням кроленят.

— Щоб кролиця не подавила дитинчат, ставлю маточники — ящички з діркою. Кролиця так набиває їх пухом, що навіть у 30-градусні морози малеча не замерзне. Весною дезінфікую клітки паяльною лампою. Добре прогріваю стінки. За місяць кроленя набирає кілограм. Хороший кріль має виростати до 7–8 кілограмів за рік.

Зараз ви читаєте новину «Кролів щеплюють двічі на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути