понеділок, 11 квітня 2016 06:35

Кінзу на насіння сіють рано навесні

Автор: ФОТО З САЙТА www.orchardo.ru
  Урожай кінзи можна збирати кілька разів за сезон. Рослина добре переносить невеликі заморозки
Урожай кінзи можна збирати кілька разів за сезон. Рослина добре переносить невеликі заморозки

— Кінзи сію багато. Частина йде на зелень у салати й пироги, а решту залишаю на насіння. Його сушу, перетираю в ступці. Виходить спеція — коріандр, — каже 29-річна Світлана Крохмалюк із м. Баранівка Житомирської області. — Щоб насіння краще зійшло, замочую його на три години.

Кінзу сіють у ґрунт, накривають прозорою плівкою. Раз на день відкривають, аби провітрити. Перший тиждень грядку обприскують пульверизатором, щоб земля була волога. Коли з'являться сходи, плівку знімають.

— Кінза любить світло. Тому на зелень треба сіяти пізніше, ніж на насіння. Першу — в березні, а на листя — у квітні. У червні збирають насіння. У липні-серпні довгий світловий день і кінзу висівають знову. Росте пишно. Вистачить і для заморожування на зиму.

Насіння сходить через два-три тижні. Тоді рядки посипають 5-сантиметровим шаром мульчі. Підійде скошена трава, сіно, солома, тирса, подрібнене листя, кора або папір чи картон. Не ростимуть бур'яни і збережеться волога у ґрунті.

— Щоб зелень була ніжна й соковита, обриваю бутони. Вони потрібні на тих рядках, де дозріватиме насіння. Так кінза віддає всі сили на розвиток листя і стебла.

Врожай зелені можна збирати кілька разів за сезон. Кінза добре переносить невеликі заморозки.

— Коли рослина буде висотою 20 см, треба зрізати верхні листки. А от ­стебла з насінням зрізають біля самої землі і підвішують на горищі. Під ними розстилають газету чи рядно. Насіння саме ­обсипатиметься. Його збирають у суху банку.

Насіння мелють на кавомолці

— Кінза й коріандр — одна рослина, — каже Світлана Крохмалюк. — Її ще називають китайською петрушкою, бо подібна й походить з Азії. Молоді листки обриваю в салати. Дозріле насіння додаю до м'яса цілим або перемелюю на кавомолці. Кому як подобається. Зелень кінзи можна їсти свіжою й сушеною. На смак — як лавровий лист. Сушу і товчу в ступі. Запах має пряний, але не такий різкий, як насіння.

Зараз ви читаєте новину «Кінзу на насіння сіють рано навесні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути