Фермери 43-річна Ольга та 50-річний Олег Мазурки із Кам'янки-Бузької на Львівщині вирощують на продаж капусту. Розводять білокачанну, цвітну та зимову. Щороку із 3 га поля збирають до 2 тис. центнерів. Востаннє обприскують у середині серпня.
— У кінці літа головки пізньої капусти починають наростати. Як не обробити — врожай пропаде. Шкідників багато на полі, найбільше дошкуляє білан капустяний. Капустину наскрізь прогризає за два дні. А ще попелиця, совка, капустяна муха та міль. Розводиться фомоз, гнилі, несправжня борошниста роса, або кіла. Овоч може стати отруйним.
Фермери кроплять капусту засобами захисту, що купують у господарських магазинах.
— Усі кажуть, що це хімія, тому шкідлива. Просто треба знати міру і вчасно покропити. Востаннє обприскуємо за два-три тижні до збору врожаю. Розводимо чітко за інструкцією, — каже Олег Мазурок.
Агрономи не радять застосовувати постійно один препарат. Перед обприскуванням підживити рослини водорозчинними добривами. Купувати лише засоби, дозволені для роздрібного продажу.
— У спеку терміни дії препаратів зменшуються. Тому обробляю овочі увечері або зранку, коли температура ще невисока. Бо толку не буде, — додає. — Одразу після збору урожаю прибираю залишки. Неприбрані заразять капусту на другий рік. Особливо, якщо він буде вологим. Це може зіпсувати весь урожай.
Коментарі