вівторок, 19 серпня 2014 22:27

Хворою капустою можна отруїтися

Фермери 43-річна Ольга та 50-річний Олег Мазурки із Кам'янки-Бузької на Львівщині вирощують на продаж капусту. Розводять білокачанну, цвітну та зимову. Щороку із 3 га поля збирають до 2 тис. центнерів. Востаннє обприскують у середині серпня.

— У кінці літа головки пізньої капусти починають наростати. Як не обробити — врожай пропаде. Шкідників багато на полі, найбільше дошкуляє білан капустяний. Капустину наскрізь прогризає за два дні. А ще попелиця, совка, капустяна муха та міль. Розводиться фомоз, гнилі, несправжня борошниста роса, або кіла. Овоч може стати отруйним.

Фермери кроплять капусту засобами захисту, що купують у господарських магазинах.

— Усі кажуть, що це хімія, тому шкідлива. Просто треба знати міру і вчасно покропити. Востаннє обприскуємо за два-три тижні до збору врожаю. Розводимо чітко за інструк­цією, — каже Олег Мазурок.

Агрономи не радять застосовувати постійно один препарат. Перед обприскуванням підживити рослини водорозчинними добривами. Купувати лише засоби, дозволені для роздрібного продажу.

— У спеку терміни дії препаратів зменшуються. Тому обробляю овочі увечері або зранку, коли температура ще невисока. Бо толку не буде, — додає. — Одразу після збору урожаю прибираю залишки. Неприбрані заразять капусту на другий рік. Особливо, якщо він буде вологим. Це може зіпсувати весь урожай.

Зараз ви читаєте новину «Хворою капустою можна отруїтися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути