40-річний Микола Сотніков із міста Фастів на Київщині у січні знезаражує цибулини гладіолусів. Відбирає неушкоджені, кладе у каструлю із гарячою водою.
— Великі тримаю 20 хвилин. Цибульки-дітки — 5 хвилин. Інакше перепаряться. Воду нагріваю градусів до 50 — так, щоб можна було втримати руки, але не пекло.
Витирає паперовими серветками, кладе на газету на столі біля батареї. Загортає кожну у три шари газети. За годину переносить на полиці у веранду.
— Зберігати варто там, де добре провітрюється, подалі від радіаторів. Найкраща температура 4-7 градусів тепла. Так не замерзнуть і не проростуть завчасно. Як почали прокльовуватися паростки, гріти у воді вже не можна. Краще протерти вологою ганчіркою і висушити. Коли цибулина проростає, починає виділяти вологу та етилен. Від цього сусідні швидко йдуть у ріст. Так само фрукти й овочі, тому їх варто зберігати подалі.
Коментарі