Зазвичай улітку на виноградній лозі обривають частину листя, що затінює грона. Тоді вони гірше наливаються. Але цього літа проріджування винограду робити не радять.
— Спека. Ягоди можуть попектися на сонці. Зморщаться ще зеленцями й урожай пропаде, — каже 40-річний В'ячеслав Оніщенко з Вишгорода на Київщині. Вирощує виноград 15 років. Має понад 50 сортів. — Прорідження куща — корисна процедура. Але краще її відкласти на місяць, коли пік спеки мине. Зрізати раджу пасинки. Відрахувати від грона шість-сім листків. Усе, що росте вище, відрізати. Лоза не витрачатиме сили на зайву зелень. Ягоди виростуть більші й соковитіші. Щойно стають завбільшки з горох, треба обробити засобами від оідіума. Це грибкова хвороба винограду. Її ще називають борошниста роса, або попелиця винограду. Листя вкривається сірими плямами й засихає. Ягоди гинуть ще зеленими. Ця обробка безпечна. До збору врожаю препарати з ягід вимиваються.
Коментарі