понеділок, 12 серпня 2013 00:45

Без води кролиця може поїсти кроленят

Автор: фото з сайта www.slando.ua
  П'ять кролиць за сезон приводять більше сотні кроленят. Самиць від дбайливих матерів залишають на розплід, решту ріжуть
П'ять кролиць за сезон приводять більше сотні кроленят. Самиць від дбайливих матерів залишають на розплід, решту ріжуть

— Кролі найплодовитіші, економні та прості в утриманні. Доки корова з'їсть віз трави, два кролики подужають лише кошик. До забою виростають за 77-82 дні. А свиню треба годувати до року, — каже 45-річний Костянтин Чепіга, фермер із міста Бровари на Київщині. — Із ними можуть порівнятися лише кури. Але треба щороку купувати молодняк. А кролі цілий рік дають потомство. Замінюють лише кроля, і то раз на два роки.

Кролі бояться вірусу геморагічної хвороби, що переносять комарі. За 9 год. умирають. Від нього тварин вакцинують на 40-й день, повторно на 70-й. Так попереджують і міксоматоз — коли обсипає вавками очі, ніс. Він може передаватися людям.

— Багато кролівників неправильно транспортують вакцину. Доки з аптеки довезуть у село по жарі, вона псується. Не подіє, якщо була при температурі вище 6 градусів. Я везу в пакеті з пляшкою замерзлої води. Або купую весною й тримаю в холодильнику.

Записує, коли гуляла кожна кролиця, скільки привела кроленят. Чи добре їх годує, укриває. Від дбайливих й плодовитих залишає кролиць на розвід. Молодняк від гірших пускає на забій.

— Вистачить п'ять самок й одного самця. Кожна в окоті принесе хоча б сім кроленят. Це 35 голів, а за сезон має бути по три окоти. Щотижня можна забивати чотири-шість на м'ясо.

Радить м'ясні породи Каліфорнійська, Термонська біла, Французька HYLA. Годує травою або сіном люцерни, цукровими буряками, комбікормом. Дає гілля дерев. Кролі обгризають кору й точать зуби. Як не дати, точитимуть дерев'яну клітку. Воду міняють щодня, у спеку — частіше. Без води кролиця може поїсти кроленят.

— Люди бояться, що в комбікормі "щось намішано". Насправді там піввідсотка солі. І відсоток вапняку, він потрібен кролицям для поновлення кальцію. Також макуха соняшника, кукурудза, ячмінь, овес і сіно люцерни.

Іноді кролів тримають у загорожі в сараї чи в кімнаті старого будинку. У земляній підлозі вони риють нори, можуть прогризти глиняні стіни. Як вільно бігають, незручно вести облік окоту й зробити вакцинацію. Костянтин Чепіга радить тримати кролів у клітках з оцинкованої сітки.

— Сітку можна дезінфікувати паяльною лампою або дезрозчином. Усередині сухо, зручно прибирати. Дерев'яна клітка вбирає вологу, накопичує бактерії. У такій кролі хворітимуть.

5 кілограмів за п'ять місяців набирає кріль каліфорнійської породи. Його довжина до півметра. У 5 місяців дає потомство.

 

 

25 градусів найвища температура для кролиць. За спекотнішої перегорає молоко.

Зараз ви читаєте новину «Без води кролиця може поїсти кроленят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути