понеділок, 27 лютого 2017 00:55

Баклажани замочують через день

Автор: ФОТО з сайта www.shostka-flora.in.ua
  Висаджувати розсаду баклажанів на город можна наприкінці травня — на початку червня. Повинна мати більше п’яти листків
Висаджувати розсаду баклажанів на город можна наприкінці травня — на початку червня. Повинна мати більше п’яти листків

— Баклажани сію одразу у великі ящики, щоб не ­пікірувати. У них дуже ніжні корінці, легко ламаються, — каже 45-річна Ніна Козир із селища Гостомель Київської області. Вирощує овочі на ­продаж.

Баклажани висівають наприкінці лютого — на початку березня.

— Так встигнуть вирости до кінця травня, коли час пере­саджувати на город. Якщо посіяти раніше, треба буде додатково освітлювати розсаду.

Змішує піввідра перепрілого компосту, по 1/3 відра торфу та піску. Додає склянку деревного попелу та 2 ст. л. суперфосфату.

— Важливо, щоб земля була не заражена грибком. Ґрунт треба дезінфікувати, але не гріти в духовці.

Насіння баклажанів повільно сходить. Тому його замочують на ніч у розчині стимулятора росту. Потім сушать у теплому місці 12 год.

— Щоб швидше проросло, треба прогріти. Я загортаю насіння в марлю і кладу в гарячу воду на 3 хвилини. Вода має бути не тепліша 40–45 градусів.

Потім кладе вузлик на 15 хв. у 1-процентний розчин марганцівки. Він продезінфікує насіння. Розмотує і промиває у проточній воді.

— Я вирощую крупноплідний сорт Альбатрос і дрібніший, але ранній Чорний красень. Вони невибагливі і дають гарний урожай.

У дерев'яний ящик насипає землю і паличкою або олівцем малює квадрати по 6 см. У середину кожного кладе насінину. Ящик накриває плівкою чи целофановим пакетом. Ставить у тепле темне місце на 1–2 тижні.

— Як тільки паросток виглянув з-під землі, переношу на підвіконня. Так розсада зміцніє. Плівку знімаю, щоб сонячні промені вільно доходили до рослин.

Баклажани дуже вимогливі до вологи. Їх через день треба обприскувати водою. Якщо перелити, насіння загниється. А коли забути, то паростки проклюнуться пізніше або загинуть.

Висаджувати розсаду баклажанів на город можна наприкінці травня — на початку червня, коли підросте до 20 см. Повинна мати більше п'яти справжніх листків.

Перерослі баклажани довго приймаються.

Зараз ви читаєте новину «Баклажани замочують через день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути