52-річний Ігор Углярський із міста Комарно Городоцького району Львівської області щоосені чистить свій сад. Викидає старі дерева, садить нові. Фруктові та ягідні культури вирощує на 1 га землі.
— Садівництвом займаюся шість років. Улітку частину врожаю здаю гуртовикам. Із решти готуємо з дружиною варення, компоти. Їх продаємо взимку, — розповідає. — Декому здається, що із садом мало клопоту. Один раз посадив дерево і багато років зриваєш яблука. Насправді ж кожне деревце й кущик треба пильнувати, як малу дитину.
Усі дерева й кущі розміщує у прямих рядах. Шеренгою ростуть яблуні, далі — груші, абрикоси, черешні. Відстань між рядами — 6 м, між сусідніми деревами в ряду — 8 м.
— На такій відстані між двома яблунями можу посадити вишню, персик або айву на карликових підщепах, — каже Ігор Углярський. — Уздовж межі між сусідніми ділянками висаджую малину або смородину. Між кущами й парканом залишаю метрову вільну смугу, аби мали куди розростатися.
Зерняткові дерева — яблуні, груші — висаджує восени. Кісточкові — сливу, вишню, абрикос — навесні. Для осіннього та весняного висаджування ями копає у жовтні.
— Осінню посадку закінчую за два тижні до приморозків. Яма має бути діаметром не менше 60 сантиметрів, стільки ж углиб. На дно кидаю 5–10 кілограмів гною чи перегною. На 10–15 сантиметрів засипаю землею й роблю конусоподібний горбик. На нього ставлю коріння саджанця. Воно не має торкатися гною. Притрушую ґрунтом, утоптую ногами. Поливаю. Одне деревце випиває 20 літрів води.
Коментарі