понеділок, 22 серпня 2016 18:31

Топ-5 медичних новацій за 25 років Незалежності України
5

Упродовж років незалежності українська медицина стрімко розвивалася, наближувала свої стандарти до рівня Європи та США. Багато новацій пішло з Львівщини. Gazeta.ua запитала головного лікаря Львова Володимира Зуба про позитивні зрушення за ці роки у медичній сфері.

1. Сімейна медицина
Перший сімейний лікар почав працювати у Львові ще 1988 року. Донині в 2-ій міській поліклініці Леся Судова приймає пацієнтів. Надання первинної допомоги за принципом сімейної медицини є одним зі стандартів ЄС.
"У більшості країн світу сімейний лікар супроводжує людину від народження до смерті. Повинен лікувати усю сім'ю. Знати, що їй порадити, про ймовірні спадкові захворювання, розбиратися в дитячих патологіях. Має виховувати пацієнтів, щоб вони дотримувались здорового способу життя", – розповідає Володимир Зуб.
Місто Львів на сьогодні охоплене сімейною медициною на 91%. Це є найвищим показником в Україні.

 

2. Паліативна та хоспісна допомога
Перший український хоспіс виник у Львові в 1997 році.
"Почали розуміти необхідність створення таких медзакладів, аби люди доживали віку в "людських" умовах, а не в муках і стражданнях", – каже Володимир Зуб.
Хоспіс – це медичний заклад для смертельно хворих. Заклад паліативної допомоги – для невиліковно хворих. Для людей в таких установах передбачений медичний, духовний та соціальний супровід.

 

3. Модернізація медичних закладів

На початку 90-тих, розповідає Володимир Зуб, сучасне обладнання у лікувальних закладах було лише у столицях союзних республік. У лікарнях інших міст, містечок, селищ був рентген, де-не-де апарати УЗД. Пацієнт сподівався лише на очі, руки і знання лікаря.
"Упродовж років незалежності в Україні почали застосовувати новітні медичні технології. Закуповували сучасне обладнання: ультразвукові апарати, комп'ютерний томограф, магнітно-резонансний томограф, сучасні лабораторні аналізатори, ендоскопічне сучасне обладнання. Тепер людей лікують методами малоінвазивної хірургії. Для проведення операцій не роблять великих розрізів, проводять гастроскопію, кольпоскопію. Лікарі отримують об'єктивні візуальні дані, що дозволяють безпомилково ставити діагноз", – веде далі Володимир Зуб.

 

4. Дні профілактики
З 2007 року у Львові почали проводити щорічні профілактичні акції із раннього виявлення хвороб: артеріальної гіпертензії, раку шийки матки і молочної залози, цукрового діабету, органів дихання і туберкульозу, вірусного гепатиту С, глаукоми. В тому числі запобігання опіків у дітей.
"Не варто забувати про правило половинок, яке можна застосувати до багатьох хвороб. Наприклад, половина населення має артеріальний тиск, половина з них про це не знає. Половина з тих, що знає – не лікується", – застерігає Володимир Зуб.

 

5. Новітні перинатальні технології
"Пригадуєте часи, коли жінка потрапляла до пологового будинку майже, як до тюрми? У родзалі одночасно народжували по п'ятеро жінок, крик був несамовитий. Рідних до пологового не впускали, чоловіки стояли під вікнами і кричали: "Я тебе люблю!" або писали на асфальті "Дякую за сина", "Дякую за дочку". А після народження дитину відразу забирали від матері, приносили лише годувати, і були випадки, що навіть плутали дітей", – обурюється лікар.
У Львові у 2008 році переобладнали родильні зали. Запровадили партнерські пологи. Близька людина може одночасно підтримувати майбутню маму і контролювати медперсонал. Встановили необхідну умову спільного перебування матері і дитини з першого дня.

 

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 медичних новацій за 25 років Незалежності України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути