пʼятниця, 19 серпня 2016 11:38

Топ -7 культурних подій Львова

Топ -7 культурних подій Львова

Львів - культурна столиця України. За 25 років у місті пройшло тисячі культурних подій та заходів всеукраїнського та світового значення. Щороку у місті проводять десятки мистецьких, театральних, гастрономічних, музичних, освітніх, етнографічних фестивалів, відкривають мистецькі виставки, музичні фестивалі. Gazeta.ua відібрала ТОП-7 культурних подій у Львові за часи незалежності.


1. Міжнародний театральний фестиваль "Золотий Лев"

Міжнародний театральний фестиваль "Золотий Лев на вулиці" – головна театральна подія Львова. Щороку восени "Золотий Лев" перетворює Львів на величезну театральну сцену. На вулицях міста проходять вистави світового рівня, прем'єри, експериментальні постановки молодих театрів із України, Польщі, Італії, Німеччини, Ірландії, Франції, Канади, Голландії, Білорусі та Литви. Великі вуличні дійства на різних площах та театральний карнавал збирають сотні тисяч туристів. За час роботи фестивалю "Золотий Лев" в ньому взяли участь понад 4 тис. акторів.

2. Форум видавців у Львові

Найвідоміший український книжковий ярмарок. З 1994 року щовересня відбувається у Львові. Головні експозиції розташовуються у Палаці мистецтв і біля палацу Потоцьких. Почесними гостями Форуму були письменники: Януш Вишневський, Марек Краєвський, Паоло Коельйо, Оксана Забужко, Юрій Покальчук, Ірена Карпа, Іван Дзюба, Ерленд Лу та багато інших українських та зарубіжних письменників. В рамках форуму проходить літературний фестиваль, премія "Найкраща книга Форуму-2015", Львівський бібліотечний форум, благодійні акції, фестивалі та музичні виступи. Із 2014 року на ярмарку не працюють російські видавці, а українські книготорговельні компанії маркують російську продукцію.

3. "Тиждень актуального мистецтва"

Перший львівський фестиваль, на якому представлено актуальне мистецтво Східної Європи у розмаїтті поколінь та напрямків. В рамках тижня проходять: "Дні Мистецтва Перформансу у Львові", та "Школа Перформансу". Програма містить інсталяції, вистави, street-art, виставки живопису і фото, проекти "нових медіа", кінопокази, лекції та майстер-класи. Осередком "Тижня" є історична частина Львова, галереї сучасного мистецтва. Традиційним для "Тижня" є широке представництво польських митців. Куратором "Тижня" є відомий український митець Влодко Кауфман.

4. "Євро-2012"

Львів став одним з 8 міст, що приймали чемпіонат Європи з футболу 2012 року - третю за масштабами подію в світі після Олімпійських ігор та чемпіонату світу з футболу. У дні матчів у Львові проходили різні культурні заходи. У дні поза матчами відбувалися концерти відомих колективів, починаючи від ді-джеїв і закінчуючи джазом.У дні матчів національної збірної на львівській фан-зоні підтримували збірну відомі українські гурти. Будівництво стадіону "Арена Львів" - найбільше у Львові за останні 40-50 років. Церемонія відкриття відбулася 2011 року. У театралізованому дійстві взяли участь понад 1000 осіб. Провели лазерне шоу, парад зірок українського спорту, виступи французького цирку. Виступали американська співачка Анастейша та українська Руслани.


5. Скульптури Пінзеля зі Львова показали у Луврі

Перша в історії України виставка "Скульптор бароко в Україні середини ХVІІІ століття: Іоанн Георг Пінзель", що проходила в паризькому Луврі в 2012 році. В експозиції були представлені 27 робіт "галицького Мікеланджело" з музеїв Львова, Тернополя та Івано-Франківська. Досі жоден з українських художників не мав персональної виставки у Луврі. Виставку показували в залі, де раніше приймали присягу французькі королі. За три місяці виставку відвідало близько мільйона шанувальників. Пізніше виставку показали у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б. Возницького.

6. Святкування 750-ліття Львова

Одне з наймасштабніших дійств у Львові за роки незалежності. На святкування 750-річчя Львова витратили 2,73 млн. грн., в основному спонсорських коштів. 30 вересня 2006 на проспекті Свободи перед Оперним театром відбулося святкове світлове та лазерне шоу Герта Гофа, присвячене 750-річчю міста Львова. Диригентом музичного супроводу шоу стала Руслана Лижичко, яка перемогла на Євробаченні 2006-го року. Наступного дня перед Монументом Слави відбувся великий концерт Ґорана Бреґовіча.

7. Alfa Jazz Festival

Джазовий фестиваль міжнародного масштабу, проходить у Львові у червні з 2011 року. Alfa Jazz Fest входить до переліку найбільших джазових фестивалів у Європі. Щороку на гала-концерті фестивалю у Львові відбувається вручення Міжнародної музичної премії "Alfa Jazz Fest Awards" ім. Едді Рознера. Премія заснована з метою відзначення музикантів, які зробили вагомий внесок у розвиток джазової музики. Переможець обирається шляхом голосування членами широкого кола експертів. Хедлайнери Alfa Jazz Fest: Spyro Gyra (США), John Scofield (США), Ron Carter (США), Bill Evans Soulgrass (США),Jeff Lorber Fusion Superband (США), Kenny Garrett (США), Richard Bona Band (Камерун), Cassandra Wilson (США), John McLaughlin, Гербі Генкок, Джордж Бенсон, Вейн Шортер, Майк Стерн.

Зараз ви читаєте новину «Топ -7 культурних подій Львова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути