пʼятниця, 06 червня 2014 15:40

Під найбільшим львівських храмом відкрили єзуїтські підземелля: туристів впускатимуть безкоштовно
14

Фото: Ольга ШВЕД

Під одним із найбільших і найстаріших храмів Львова - Гарнізонним храмом святих апостолів Петра і Павла відкрили старовинні підземелля. Раніше підземелля використовували для екскурсій львівська галерея Равлик. Проте вони завжди належали храмові.

"У 90-х роках підземелля використовувалися як звалище та домівка для безпритульних. Туди могли зайти усі охочі. Там спробували навіть робити розкопки, виносити землю. Напевно, шукали скарби. Зараз підземелля збережені у гарному стані, там можна і надалі проводити кваліфіковані археологічні дослідження", - каже настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла отець Степан Сус.

Підземелля костелу отців Єзуїтів – це рештки мурів княжих часів 13 ст. Підземелля складаються з трьох рівнів, частина з них засипана землею. Тут можна побачити залишки побутової кераміки 16 ст. і фрески 17 ст. Найцікавішою знахідкою цього підземелля є різьблений саркофаг 18 ст. архиєпископа Миколи Вижицького. У ньому видавлена бічна стінка, однак у саркофазі ніхто ніколи не був похований.

Вхід у підземелля буде безкоштовним, але відвідувачі можуть залишати пожертви, оскільки церкві доведеться компенсувати галереї "Равлик" кошти за витрачені на реставрацію матеріали – віконні рами, двері, оздоблення. Підземелля будуть відкритими з 8.00 до 22.00 години. Будуть впускати як організовані групи із туристами, так і звичайних перехожих.

Отець Степан Сус закликав екскурсовдів звертатись в інформаційний центр храму, секретаріат і записувати свої групи на екскурсії. В майбутньому в храмі будуть організовувати нічні екскурсії після 22.00.

 

Зараз ви читаєте новину «Під найбільшим львівських храмом відкрили єзуїтські підземелля: туристів впускатимуть безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути