пʼятниця, 18 квітня 2014 10:17

Археологи у Львові виявили скульптуру, аналоги якої зберігаються в Нью-Йорку та Лондоні
2

Фото: «Рятівна археологічна служба»

Під час археологічного нагляду на вул. Наливайка у 2011 році львівські археологи виявили фрагменти керамічної фігури - Алегорії рибальства, яку передали на реставрацію та дослідження.
Як нещодавно з'ясували реставратори, вартість такої скульптури на всесвітньо відомому аукціону Sotheby's становить більше як 10 тис євро. Про це повідомив молодший науковий співробітник "Рятівної археологічної служби" Остап Лазурко.

"Спершу ми припустили, що виявлені фрагменти можуть бути елементами статуї Йоана Хрестителя, але рука виявленої скульптури була жіноча, а на руці - накинута рибальська сітка. Скоріш за все, ця статуя була привезена до Львова. Відомий скульптор по каменю Олег Рибчинський одразу ж припустив, що така скульптура повинна була стояти біля водойми. На вул. Наливайка (Краківське передмістя) був потічок, і вона, очевидно, стояла цьому на потічку", - сказав Остап Лазурко.

Студент-магістр "Львівської політехніки" (Інституту архітектури та реставрації творів мистецтв) Сергій Гетьманчук розповів, що скульптура, яку знайшли львівські археологи РАСу, – це Алегорія риболовлі.

"Її датування – це перша половина ХІХ ст. Скульптура є тиражованою. Наразі відомі два аналоги такої скульптури. Один зберігається в Нью-Йорку, а інший - у Лондоні, але це більше аукціонна річ. Виготовлена вона була у Франції, в Марселі", - розповів реставратор.
Матеріал, з якого виготовлена скульптура, – кераміка.

"Ми ще проводимо дослідження цієї скульптури. Можливо вона є копією скульптури котрогось із відомих французьких скульпторів", - припустив Сергій Гетьманчук.

За його словами, скульптура збережена на 30%. Зокрема, серед уцілілих фрагментів, – ліва нога, фрагмент драпування, сітка та рука. Висота скульптури – 1,52 м.

"Це інтер'єрна річ, яку могли дозволити собі лише заможні люди. Скульптура парна, тобто разом із нею мала бути ще й скульптура Алегорія мисливства. Такі скульптури використовували тематично. Алегорія рибальства зображує жінку, на одній руці якої накинута рибальська сітка, а в іншій – рибина. Скульптура Алегорія мисливства зображує чоловіка з вбитою качкою у руці", - пояснив Сергій Гетьманчук.

Наразі реставрація знахідки на завершальному етапі. Процес тривав більше як рік.

За словами дослідників, на всесвітньо відомому аукціоні Sotheby's така скульптура коштує 12 тис. євро.

Зараз ви читаєте новину «Археологи у Львові виявили скульптуру, аналоги якої зберігаються в Нью-Йорку та Лондоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути