субота, 25 лютого 2017 17:37

50 видами млинців пригощали на Масляну
36

Фото: Денис Скриль

В селі Великий Тростянець на Полтавщині відсвяткували Масляну. Приготували 50 різних видів млинців.

Про це повідомив кореспондент Gazeta.ua.

"Ідея такого свята виникла ще два роки тому. Хотіли його зробити не лише сільським, а значно більшого масштабу. Майстри із Полтавського району зібрались, щоб показати різні види млинці. Акцент поставили на традиціях українців проводжати зиму і зустрічати весну", - розповіла Жанна Мірошниченко, організатор свята.

Вразити близько тисячі гостей свята вирішили не тільки начинкою, а й кольором самих млинців. Були жовто-блакитні, червоні і зелені млинці, млинці-роли із тунцем, млинці із калиновою начинкою, млинці на гречаному, кукурудзяному борошні, із салом, печінкою, рибою, грибами, шашликом і різними солодкими начинками.

Під час свята співали кобзарі, проводились спортивні змагання, кружляли хороводи і танцювали, організували театралізовані постанови із творів Миколи Гоголя. Після смакування млинцями дітей розважали поїздкою на кінному візку і показували свійських тварин.

Конкурс на найкращий млинець виграла місцева команда, яка підготувала кілька місць, де пригощали млинцями, домашньою ковбасою і чаєм.

"Вирішили підтримати ініціативу і зробили районне свято в невеликому селі. Думаю, тепер це стане традицією - будемо кожного разу змінювати локацію, що допоможе об'єднати громаду. Був здивований, що організували етнографічний і гастрономічний фестиваль", - сказав Михайло Кононенко, голова Полтавської районної ради.

Фінальним дійством стало спалення опудала Масляної. Селяни кружляли хороводом навколо полум'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поширені помилки при приготуванні млинців.

Масляна - одне з найсвітліших і веселих свят. Весь тиждень народ пече млинці і проводжає обридлу зиму. Українці вірили, що разом з рум'яним млинцем, таким схожим на сонце, вони з'їдають частинку його тепла і могутності.

Зараз ви читаєте новину «50 видами млинців пригощали на Масляну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути