пʼятниця, 23 січня 2015 13:53

Власники нерухомості в зоні АТО теж будуть платити податок - юрист

Власники нерухомості в зоні АТО теж будуть платити податок - юрист
Фото:mignews.com.ua

Ніяких преференцій для власників нерухомості в зоні АТО Податковим кодексом не передбачено, тому податкові органи повинні нараховувати податок на нерухомість на об'єкти в зоні АТО.

Про це розповів юрист департаменту податкової практики юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Євген Васьківський.

"Однак  місцеві ради можуть скористатися наданим їм правом і збільшити пільгову (не оподатковувану) площу, наприклад, до 500 кв. м. Але це ніяк не позначиться на державному бюджеті, оскільки податок на нерухомість сплачується до місцевих бюджетів за місцем знаходження нерухомості", - повідомляє Євген Васьківський.

Крім того, жителів окупованих міст Донецької і Луганської області, які свого часу набули об'єкти нерухомості на мирній території України, також зобов'яжуть сплатити податок на нерухомість.

"Цей податок сплачується до місцевих бюджетів за місцем знаходження нерухомості. Тобто якщо один власник володіє нерухомістю і в Києві, і в Донецьку, і в інших містах чи селищах, він отримає повідомлення-рішення про сплату податку за кожен об'єкт нерухомості в бюджет того міста чи селища, у якому така нерухомість знаходиться", - резюмує Євген Васьківський.

Крім того, власники будинків, які були розгромлені під час війни юридично не звільнені від сплати податку на нерухомість, поки не отримають відповідне рішення місцевих рад про непридатність такої нерухомості для проживання.

"Відповідно до Податкового кодексу, житлова нерухомість, непридатна для проживання, в тому числі у зв'язку з аварійним станом, яка визнана такою за рішенням місцевих рад, не є об'єктом оподаткування. Тобто для того, щоб податкові органи не нараховували податок на зруйновану нерухомість, необхідно відповідне рішення місцевих рад про непридатність такої нерухомості для проживання", - констатує юрист.

Нагадаємо, з 1 січня 2015 року  власників нерухомості, розташованої на території України, будуть платити податок на нерухомість за новими правилами.

Зараз ви читаєте новину «Власники нерухомості в зоні АТО теж будуть платити податок - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути