середа, 10 липня 2013 18:00

Експерт розповів, як дешевше купити житло молодим сім'ям

Експерт розповів, як дешевше купити житло молодим сім'ям
Кімнати у Києві продають за 110-160 тис. грн. Фото: ukr.obozrevatel.com

Столичні однокімнатки на вторинному ринку продають за 300-340 тис. грн. У невеликих обласних центрах за – 170-210 тис., залежно від розташування та стану. Найдешевші квартири здебільшого 1960-70 років забудови, площею 29-36 м кв.

Про це Gazeta.ua розповів Віктор Несін, голова Національної ради ріелторської палати.

"Ті, хто не можуть придбати таку квартиру, купують кімнати у квартирах, живуть разом із її власниками або своїми сусідами, - каже він. - Таким чином, звичайну двокімнатну чи трикімнатну квартиру перетворюють на комуналку".

Кімнати у Києві продають за 110-160 тис. грн. У містах на 170-400 тис. осіб населення – за 75-110 тис. Здебільшого, це кімнати площею 11-14 м кв. у "хрущовках" та панельних дев'ятиповерхівках 1970-1980 років забудови.

"Краще вже купити таку кімнату, ніж винаймати житло. Згодом кімнату можна продати й за виручку зробити перший внесок на іпотеку. Це непоганий варіант для молодої сім'ї", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На початку будівництва квартири на 30% дешевші, ніж у готовому будинку - експерт

Зазвичай кімнати у квартирах продають через сімейні суперечки та спірні випадки.

"Торік син хотів розміняти двокімнатку на дві квартири, а батько не давав. Тоді він виставив свою ? долю квартири на продаж", - пригадав Несін.

? доля квартири – це 50% житлової площі. Коридори, кухню, санвузли та балкони лишають спільними.

"У таких випадках завжди виникає проблема, бо мало квартир мають однакову площу кімнат. Наприклад, одна кімната 17 квадратів, інша – 13. Зазвичай, частку виокремлюють через суд", - наголосив ріелтор.

Банки не приймають кімнату як заставу, бо вона у квартирі "спільної сумісної власності". Купити кімнату мають першочергове право, за житловим кодексом, сусіди по квартирі. Кімнату спочатку продають їм, а потім уже іншим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завтра киян змусять платити за здачу в оренду квартири

"У нотаріуса оформлюють письмову пропозицію продажу із вказаною вартістю кімнати. Відправляють її сусідам замовним листом. Якщо протягом 30 днів ніяк не реагують, свою частку продають іншим. Правда, тут є один нюанс. Якщо ви, скажімо, запропонуєте сусідові кімнату за 160 тисяч гривень, а чужому продасте за 152, сусід може визнати через суд вашу угоду продажу недійсною. Мовляв, йому пропонували житло за завищеною ціною", - зауважив експерт.

Шахрайства з продажем та купівлею кімнат бувають дуже часто. Найбільше ризикують продавці помешкання.

"Власник кімнати у двокімнатці захотів купити іншу кімнату у сусіда. Запропонував йому 120 тисяч гривень, на 80 тисяч менше від ринкової ціни. Той, звісно, не погодився. То чоловік здав свою кімнату двом циганам. А ті стали водити у квартиру щодня компанії по 5-10 осіб, зробили життя іншого мешканця нестерпним. Років шість тому у Києві працювала організована група, яка мала хороших юристів та зв'язки у міліції. Вони спочатку купували одну кімнату у квартирі, а потім виживали власника іншої. Отримували усе житло і продавали", - розповів Несін.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як дешевше купити житло молодим сім'ям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути