четвер, 25 грудня 2008 16:27

Шизофренія може закінчитися одним нападом

"Хочу більше дізнатися про психічну хворобу шизофренія. Через що вона виникає, які її прояви й наслідки, чи виліковується повністю?" — запитує читачка із Зіньківського району. Просить не називати її.


— Це важкий психічний розлад. Він характеризується нестабільними емоціями, зниженням енергії, апатією, зникненням відчуття болю, порушеннями сну, мареннями, різними галюцинаціями — слуховими, зоровими й навіть нюховими, — відповідає лікар-психіатр Полтавської обласної психіатричної лікарні Людмила Гаврилова, 46 років. — Людині здається, що в неї інше обличчя, збільшилися ноги чи руки. Найвразливіша психіка в підлітків. Дитині змалечку читають казки про відьом та чортів, а тоді вони починають дивитися фільми й мультики з жахами. Молодим людям ввижаються картини з фільму "Матриця", герої й епізоди з бойовиків, фантастичних фільмів з перевертнями. Усе це провокує ранню свідомість на психічні розлади. Людина розмовляє з Богом, може бачити його образ. Підкоряється наказам голосу в голові — навіть убити себе чи дитину. До хвороби може призвести генетична схильність, психологічні навантаження, черепно-мозкові травми, стреси — при переляку, зґвалтуванні, конфліктах у сім"ях, надмірні інтоксикації у ранньому віці — пияцтво, куріння, наркотики. Часто недугу вважають вироком. Але після неї можна повернутися до нормального життя. Ми в стаціонарі пігулками й уколами лише знімаємо гострі приступи і займаємося тими, хто небезпечний для оточуючих. А потім хворий може лікуватися вдома. Після першого приступу — не менш як три роки, після другого — до п"яти, а після третього — практично все життя. Основне — не допустити наступного приступу. Коли людина виконує всі рекомендації, то недуга закінчується одним нападом.

Зараз ви читаєте новину «Шизофренія може закінчитися одним нападом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути