четверг, 25 декабря 2008 16:27

Шизофренія може закінчитися одним нападом

"Хочу більше дізнатися про психічну хворобу шизофренія. Через що вона виникає, які її прояви й наслідки, чи виліковується повністю?" — запитує читачка із Зіньківського району. Просить не називати її.


— Це важкий психічний розлад. Він характеризується нестабільними емоціями, зниженням енергії, апатією, зникненням відчуття болю, порушеннями сну, мареннями, різними галюцинаціями — слуховими, зоровими й навіть нюховими, — відповідає лікар-психіатр Полтавської обласної психіатричної лікарні Людмила Гаврилова, 46 років. — Людині здається, що в неї інше обличчя, збільшилися ноги чи руки. Найвразливіша психіка в підлітків. Дитині змалечку читають казки про відьом та чортів, а тоді вони починають дивитися фільми й мультики з жахами. Молодим людям ввижаються картини з фільму "Матриця", герої й епізоди з бойовиків, фантастичних фільмів з перевертнями. Усе це провокує ранню свідомість на психічні розлади. Людина розмовляє з Богом, може бачити його образ. Підкоряється наказам голосу в голові — навіть убити себе чи дитину. До хвороби може призвести генетична схильність, психологічні навантаження, черепно-мозкові травми, стреси — при переляку, зґвалтуванні, конфліктах у сім"ях, надмірні інтоксикації у ранньому віці — пияцтво, куріння, наркотики. Часто недугу вважають вироком. Але після неї можна повернутися до нормального життя. Ми в стаціонарі пігулками й уколами лише знімаємо гострі приступи і займаємося тими, хто небезпечний для оточуючих. А потім хворий може лікуватися вдома. Після першого приступу — не менш як три роки, після другого — до п"яти, а після третього — практично все життя. Основне — не допустити наступного приступу. Коли людина виконує всі рекомендації, то недуга закінчується одним нападом.

Сейчас вы читаете новость «Шизофренія може закінчитися одним нападом». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть