пʼятниця, 30 вересня 2011 17:20

Селяни почали встановлювати по два котли: газовий і дров'яний

— Відмовитися від газу заставила нужда. На роботі майже рік не виплачували зарплати. Щодня приходили контролери, погрожували: платіть, бо відріжемо від газу, в холоді сидітимете. А в домі троє дітей, жінка. Мусив шукати виходи із ситуації, — каже Володимир Процай, 50 років, із села Бричківка за 20 км від Полтави. Витирає руки від мазуту об штани, заводить у невелику кімнату.

— Моя котельня, — усміхається Володимир Миколайович. — Один на газ, — киває на новий котел. — Другий топлю дровами. Він старий, но добротний. Вварив у загальну парову систему. З газовим має спільну автоматику. Якщо температура у трубах опускається, автоматично включається газовий. У хаті тримається одна температура — близько 22 градусів.

Родина мешкає у будинку на 120 кв. м. Щоб отопити житло, щомісяця спалювали по 1100– 1200 кубів газу. Тепер використовують не більш як 2,5 тис. кубів у рік.

— Якби гроші, ніхто з цими дровами не возився би, — виходить з кухні дружина Ольга Миколаївна, 48 років, у квітчастому халаті. — У Володі спина хвора, з ногами постійно проблеми, здоров'я зовсім не має. А носиться по всіх посадках, старйо випилює. Другий раз сільський голова гукне аварійну деревину прибрати. Дивися, селу користь і нам підмога. Якби дрова купували, економили би зовсім трохи.

Родина заготовляє на зиму близько 30 кубів дров, це половина товарного вагона. Складають на вулиці під накриттям.

У Бричківці селяни почали встановлювати по два котли. Газ використовують для приготування їжі, будинки опалюють дровами. Володимир Процай проводить до сусідів Пономаренків. Вони першими в селі поставили котел під дрова.

— Сам зробив. Сюди входять старезні пеньки. Котел вглиб 60 сантиметрів, довжиною до метра. Но такі великі не запихаю, розгораються довго, — говорить Олександр Пономаренко, 56 років. — Добре тепло дають тверді породи, особливо дуб. Но від нього смоли багато. Загажує котел, потім віддирати треба. Краще всього кленок. Його, як бур'яну, росте кругом. Сирий горить, мов сірник, жару багато. На розпалку вищий сорт — старі калоші, — жартує. — З першими холодами розпалюю котел. Він ніколи не тухне. Вранці підкидаю дрова, в обід і після телевізора, годин в одинадцять. Торік газовий для опалення хати взагалі не включали. Дров не шкода, тільки печінка брикається. Важкувато в такому віці пиляти, тягати, рубати. Син Максим крєпко помагає. Зимою заносить по два-три оберемки у котельню, аби дрова трохи просихали. За добу всі спалюю.

В обласному підприємстві "Полтавагаз" кажуть, на встановлення котла під тверде паливо необхідно брати дозвіл у газовому господарстві свого району.

— Два котли, газовий і під дрова, мають стояти не ближче метра один від одного, — розповідає Ігор Височенко, головний інженер. — Ставити у ванній чи санвузлі заборонено. Кімната за площею повинна бути не менш як 7 метрів квадратних. Дрова при згоранні виділяють угарний газ. Тому має бути витяжка, а кватирку тримають відчиненою.

Зараз ви читаєте новину «Селяни почали встановлювати по два котли: газовий і дров'яний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути