четвер, 08 жовтня 2009 17:19

Домашніх собак виганяють на вулицю

У Полтаві побільшало бродячих собак. Із початку року тварини покусали понад півтисячі полтавців.

На зупинці Сади-2 біля лавки сидить доберман. Підходить до двох жінок. Кладе одній лапу на коліно. Дивиться в очі.

— Диви, яке розумне. Це ж точно хтось вигнав, — бідкається жінка. — Я для своєї псинки кісточки на ринку беру. Продавщиця розповідала, багато людей зараз виганяють собак на вулицю. По кишені сильно б"є їх годувати.

Щодня працівники комунального автотранспортного підприємства N1628 присипляють від 10 до 15 бродячих собак на вулицях міста. За рік ліквідовують від 3 до 4 тис. тварин. Раніше знищували до 7 тис.

— Не вдається зараз ефективно працювати, — нарікає Петро Бедах із КАТП-1628. — Захисників собак багато. По доброті розводять зграї, а потім не знають, що з ними робити. Притупляє нашу роботу і Закон про жорстоке поводження з тваринами. Заборонено їх відстрілювати.

На відлови бродячих псів по місту виїжджає один працівник підприємства. Стріляє шприцом із речовиною, яка їх присипляє. Відвозить тварин до пункту перетримки. Там роблять аналізи. Хворих присипляють. Решту тримають якийсь час. Трапляється, люди забирають собак — це коштує 10 грн.

— Породистих собак стараємося не чіпати, — говорить Бедах. — Котів присипляємо зразу. Вони живуть у підвалах, переносять заразу.

У Полтавській міськраді наголошують, домашніх тварин слід реєструвати в жеках. Там складають їх списки. Призначають річний податок на собаку чи кота — 1,7 грн. За цими списками проводять щеплення тварин. Якщо господар не ставить тварину на облік, йому можуть присудити адмінстягнення.

— Люди самі провокують собак, — говорить керівник пункту перетримки бездоглядних тварин у Полтаві Сергій Таран. — Собака сама не кинеться. Великим псам не можна чинити опір, бо це їх розлючує. Краще стати нерухомо.

Зараз ви читаєте новину «Домашніх собак виганяють на вулицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути