понеділок, 03 жовтня 2011 07:45

Для ефективного опалення необхідно міняти практично всю мережу

Альтернативні види палива для населення — не панацея. Перехід на них — тривалий і затратний процес. Для ефективного опалення необхідно міняти практично всю мережу. Самостійно область з такими обсягами не впорається. Потрібна підтримка держави, переконаний 60-річний, Микола Попенко з головного управління житлово-комунального господарства Полтавщини.

Що роблять в області, щоб заощадити на опаленні?

— Цього року реконструювали 2,7 кілометра теплової мережі, утеплили їх сучасними матеріалами. Менше грітимемо взимку асфальт. Замінили дев'ять котлів на нові. Їх коефіцієнт корисної дії — 92 відсотки. Провели комплексне налаштування котлів і замінили мережі у Полтаві, Карлівці, Решетилівці, Машівці. Ліквідували неефективну котельню у Полтаві на вулиці Пушкіна. Всіх робіт не перечислити. Торік зекономили 5 мільйонів 430 тисяч гривень, це 2 мільйони метрів кубічних природного газу.

Підприємства переходять на альтернативні види палива. У Комсомольську переобладнують центральний тепловий пункт, щоб працював на відходах деревини. У Лохвиці плануємо перевести котли на торф. Якщо задумане вдасться, щороку економитимемо майже мільйон гривень. У селі Велика Круча Пирятинського району використовують електродні котли. У Диканьці котельня працює на гранулах із соняшникового насіння.

Збереження тепла в будинках напряму залежить від теплового опору приміщення. Якщо стіни тонкі, вікна діряві, таке житло швидко холонутиме. На централізоване утеплення держава не виділяє нічого два роки. Жителі Полтави, Комсомольська і Кременчука витратили на утеплення 3,5 мільйона гривень з власних заощаджень.

Що порадите робити жителям невеликих населених пунктів?

— Переходити на індивідуальне опалення. Так зробили 20 районів області з 25. У селах Копили і Супрунівка зараз закінчується цей процес. Перш за все потрібно міняти не котли, а своє ставлення до альтернативного палива і природи.

Зараз ви читаєте новину «Для ефективного опалення необхідно міняти практично всю мережу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути