середа, 01 серпня 2012 17:16

З'їзд "Свободи": "Ми усвідомлюємо, що перемога не буде простою"

О 10.30 ескалатором  станції метро "Театральна"  в Києві піднімається чоловік. На ньому світла вишиванка й лляні штани. В руці - дешевий мобільний.

"Побратими, я за п'ять хвилин буду на місці. Якщо можна, прибережіть мені місце", - каже в слухавку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'їзд "Свободи": опонентів на виборах "розстріляють списками"

Чоловіка звати Миколою. Він - один із 10 делегатів  від Закарпаття, які приїхали в середу на з'їзд "Свободи". Реєструється на другому поверсі організації "Київпроект". Організатори звіряють списки прибулих.
Неподалік стоїть журналіст, член "Свободи" Ігор Мірошниченко. До нього підходить сивочолий чоловік:
"Ти бачив програму? У мене десь по 80 пунктах зауваження".

"Та хто ж із нас без зауважень. Іще в партії все обговоримо", - відказує Мірошниченко.

В коридорі скупчуються делегати. Багато їх у вишиванках. Підходять до кількох книжкових розкладок. На одній — дві останні книжки Ліни Костенко, є кілька книжок про походження українців. Є й російськомовні — про здоровий спосіб життя, а також "Теория и практика невидимых войн" та "Еврейский синдром-3". Ціна останньої — 50 грн.

Поруч свої книжки продає Валентин Кожевніков. Ціни ставить менші - "Проблеми здорового харчування й фізичної культури" віддає за 15 грн, така ж ціна брошурки "Сувора розмова про "язик" і мову". Валентин у зеленій сорочці та зеленуватих, трохи пом'ятих штанях.

"Купить своєму хлопцю шапку, 25 гривень - каже жіночка-продавець дівчині-делегату показуючи кепку із написом "Свобода".

"Та ні, дякую, в мене хлопець із "Фронту змін", - відповідає та. Поруч чоловік міряє сорочку за 120 грн. Футболки за 40 грн із логотипами "Свободи" розібрали ще до початку з'їзду. Продають також значки по 5 грн, пакети 10 штук по 12 грн та ручки по 7 та 20 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тягнибок прогнозовано очолив список ВО "Свобода" - перша 10-ка

В залі  включають музику. "Це гурт "Дзвони" та  записи гурту "Кому вниз". Звучить пісня "Ми, хлопці з Бандерштату", - каже активіст "Свободи" Василь Панченко, 37 років. Підспівує пісні вголос. Одягнутий у вишиванку.
Поряд стоїть купка молодих хлопців. Розмовляють між собою.

"Ми з Чернівців. Приїхали своїм транспортом на один день. Всього нас  10 людей на один день, - каже один з них Володимир Звенигородський, 32 роки.

"Соцопитуванням вірити не можна, бо склалася така традиція, що вони не відповідають дійсності. Об'єктивний рейтинг "Свободи" близько 10 відсотків", - додає його товариш Олег Якунюк, 28 років.

"Приїхали автобусом вдвох із Бурсилівського району Житомирщини. Якби в нас була партія олігархів, то нам би оплачували, а так за свій кошт. Гадаю, що на виборах наберемо 5 відсотків, бо вчора ж  підписав таки  Литвин мовний закон. Я особисто до цього  ставлюся негативно. Він продав нас усіх! Його партія померла після цього  як політична сила", - розповідає Василь Сашок, 69 років.

Об 11.30 починається з'їзд. До зали заходить лідер "Свободи" Олег Тягнибок. В залі лунає гімн України. До слова запрошують представників "Свободи" із Німеччини, Канади, Австрії та США.  Після виступу гостей оголошують, що прибуло 492 делегати з усіх областей України.  Обирають секретаря, лічильну та редакційну комісії. Хвилиною мовчання зал вшановує пам'ять громадського діяча Ірини Калинець, що померла 31 липня.

"Вчора ганебно голова Верховної Ради Литвин, очевидно,  пройшовши цілу низку профілактичних та  стимулюючих розмов в Адміністрації президента, озвучив абсолютно неконституційну річ про підписання ним закону про засади мовної політики в України.  В ситуації повної українофобії, одна з перших ініціатив "Свободи" у Верховній Раді буде відміна мовного закону. Свобода буде представлена в парламенті, я не сумніваюся, що буквально через кілька місяців вперше в історії України, буде націоналістична фракція у Верховній Раді", - каже у своєму вступному слові Олег Тягнибок. Зал аплодує.

Він зачитує пункти виборчої програми.  Майже кожний з них викликає оплески присутніх. Зокрема, й пункт про повернення графи "національність" в українські паспорти.

Переходять до оголошення 35 кандидатів мажоритарників. Підтримують їх одноголосно. Одного разу, коли Тягнибок сказав "одноголосно", його виправили на "одностайно".

"Одностайно, дякую Богдане, що підказуєте. Добре, що це ви, а не Ірина Фаріон, бо та б взагалі дістала", - викликав сміх у залі лідер "Свободи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати "Свободи" планують віддавати десятину зарплатні дітям

Тягнибок сидить один на сцені. Зачитує номер округу, регіон та ім'я людини, після чого кожен з 35 мажоритарників виходить на сцену. Сміх та пожвавлення у залі викликають імена мажоритарників, що підуть на сході України.

"53 округ, Донецька область. Який в нас округ?" - запитав лідер.

Зал відповідає: "Єнакієво!". Люди сміються та довго аплодують.

За цим округом відправляють Ігоря Славгородського - голову Горлівської організації "Свободи". Також Тягнибок жартує  над висуванцем по 108 округу - це Красний Луч, Луганської області. Коли він назвав місто, люди у залі зустріли це виголосами "Оооо!"

"Ооо? Ооо буде, якщо мандат отримаємо там. Мандат отримає там Артем Заїка", - каже Тягнибок.
"За 184 округом міста Харкова  йде Олег Дебелий. Знову Ленінський район.  Хто в тебе там головний конкурент?, - питає Тягнибок кандидата.

"Олександр Борисович Фельдман", - відповідає той, стоячи на сцені. Фельдман — колишінй "бютівець", що перейшов до Партії регіонів.

"Ми обов'язково там переможемо", - каже лідер "Свободи".

Після мажоритарників зачитує першу десятку списку, яку очолює він сам. За ним  актор і депутат Київоблради Богдан Бенюк,  ще один депутат Київоблради Андрій Мохник,  журналіст  Ігор Мирошниченко. Від 5 номеру списку професора Олександра Шевченка  надходить пропозиція створити Благодійний фонд захисту української молоді, який буде допомагати їм у навчанні. Кожного місяця майбутнім депутатам  пропонують перераховувати десятину своєї заробітної платні у цей фонд. 492 делегати голосують за це одностайно. Слово надають депутату Львівської облради Ірині Фаріон.

"Попсова сучасна українська політика - це зараз Клички, а колись Тігіпки. Ми маємо заказати, себто заборонити собі під час виборчої кампанії мати сумніви. Наші сумніви сьогодні - це наша поразка завтра. Песимізм - вада молодих. Сильні та зрілі просто не мають на це часу. Оптимізм - це практика, песимізм - теорія. Песимісти думатимуть чи ми переможемо і якою ціною. Оптимісти цеглину за цеглиною кластимуть у новий український дім", - каже жінка.

"Зараз вони всі будуть використовувати бабло, гнилу гречку, свою брехню й фальсифікації. Але в них немає головного - ідеї, заради якої вони живуть. У нас же ця ідея є. Тому я вірю, що ми 28 жовтня переможемо цих уродів, і перестріляємо їх усіх", - каже після неї лідер київської "Свободи" 24-річний Андрій Іллєнко.

З'їзд триває 2 години. Грає гімн України. Всі встають та співають без музики.

Відповідаючи на запитання преси, Олег Тягнибок спробував пояснити фразу Іллєнка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На з'їзді Тягнибок жартував над мажоритарниками, коли відправляв на округи в Донецьку

"Це в нас таке гасло всередині партії — розстрілювати бюлетенями. Позначкою навпроти "Свободи" у виборчому бюлетені виборець робить символічний постріл у цю владу. Якщо їх набереться достатньо — вона зникне з нашого горизонту".

На запитання кореспондента ГПУ, чи не вважають у "Свободі", що намір повернути в паспорти графу "національність" є відчутним козирем для всіх політичних опонентів партії, Тягнибок відповідає:"У мене є друзі-неукраїнці, які самі хочуть, щоб на першій сторінці паспорта, поряд зі святим тризубом Володимира, було написано, до якої національності належить його власник. Це не є проявом якихось гонінь. І українці, і грузини, й білоруси, й усі інші народи пишаються тим, частиною чого вони є".

"Звісно, ми усвідомлюємо, що перемога не буде простою. Доведеться боротися. Але за що в житті не треба боротися?, - підсумовує Богдан Бенюк. - Навіть у тих, хто у себе на городі все життя провести, спокою ніякого. То сонце голову напече, то колорадські жуки картоплю поїдять".


Зараз ви читаєте новину «З'їзд "Свободи": "Ми усвідомлюємо, що перемога не буде простою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

190

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути