Ексклюзиви
пʼятниця, 25 травня 2012 12:45

Закон про мови написали заради бійки і щоб потріпати нерви - Мирослав Попович

Закон про мови написали заради бійки і щоб потріпати нерви - Мирослав Попович
Мирослав Попович каже, що мовний закон написали навмисне для бійки. Фото: novaya.com.ua

Народні депутати розробили законопроект "Про засади мовної політики" саме заради бійки у парламенті.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив доктор філософських наук, директор Інституту філософії Мирослав Попович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин був проти "мовного закону, та на голосування його все ж поставив - "бютівець"

"Мовні питання дуже зручно використовувати як громовідвід. Це роблять перед виборами, щоб відволікти увагу електорату. Проблему двомовності в Україні розв'язати за три - чотири роки не можна. І тому спеціально пущено цей пробний шар. Ви що думаєте, вони не знали, що буде бійка? Вони для цієї бійки і робили цей законопроект",- сказав він.

На його думку, бійки в парламенті знижують довіру до цього органу.

"Більша частина незадоволених людей відчуває себе взагалі обдуреними. Це взагалі брудна технологія, про яку не хочеться більше говорити", - зауважив Попович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бютівець" попереджає: ухвалення "мовного" закону мирно не закінчиться

Він зазначив, що призначення дострокових виборів та розпуск парламенту, про який сьогодні заявив спікер Володимир Литвин, "регіоналам" не допоможе.

"Дострокові вибори через мовне питання - це не спрацює. Це можуть робити через те, що "Регіони" не можуть собі сьогодні дозволити програти вибори. А поки складається так, що вони можуть програти. Вони будуть використовувати будь-які технології. Це боротьба політичних груп на владному олімпі. А мовні питання - це зброя боротьби", - додав академік.

За його словами, згідно з Європейською хартією регіональних мов чи мов нацменшин всі території, де є значна частина населення, яка не забезпечена установами, де діє її мова, всі ці регіони провинні мати свою регіональну мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гратися" з мовою легше, ніж боротися з режимом

"Це значить, в ролі міноритарної мови в Криму, Донецьку буде українська мова. А українське населення, згідно з хартією, повинно мати дитячі садочки, або групи в російськомовних дитячих садочках, де дітки говорять українською мовою і заняття проводять українською, школи або класи в кожному регіоні. Це хартія буде вимагати. І це буде відтворюватися на все більш і більш скандальній частині. Тоді як реальний шлях буде перекритий. А реальний шлях - це створення українськомовної культури в цих регіонах и можливість її функціонування. Все це ведеться до того, щоб потріпати нерви", - наголосив директор Інституту філософії.

"Я проводжу літо в Криму. В мене глиняна хата в Феодосії, там живу у своєму глиняному палаці. І скажу вам, я там не чув ніяких конфліктів. Є школи, університети, крізь все російською мовою. Чого ж тоді добиваються?", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Закон про мови написали заради бійки і щоб потріпати нерви - Мирослав Попович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути