понеділок, 14 вересня 2015 12:12

Загибель партій одного лідера та створення нової політичної карти країни - Місцеві вибори 2015

 

Місцеві вибори можуть стати початком радикальної зміни всього політичного ландшафту України

Місцеві вибори у жовтні – перший за багато років шанс на оновлення місцевого самоврядування, а разом з ним – і зміни політичної картини в країні. Запровадження відкритих списків - це удар по старих вождистських партіях, створених під одного лідера, та можливість вийти на політичну арену новим політсилам, що опираються на місцеві еліти.

Важливо, хто йде від партії

За традицією, партії одного вождя мають чітку ієрархічну структуру. Розпорядження у них спускаються з центру без поправок на місцеву специфіку. Що ж стосується участі у виборчих списках, то кандидат отримував шанс стати депутатом в обмін або на лояльність, або на гроші. На місцевих виборах, які відбудуться цього жовтня, така система не спрацює – кожному кандидату доведеться реально працювати і на себе, і на партію. Активність кожного конкретного кандидата прямо впливатиме на загальний результат партії.

Але чи варто чекати на активні дії партійних "парашутистів", спонсорів та просто коханок? Якщо кандидата ніхто не знає, а він не знає найдрібніших проблем вулиці, на яку прийшов агітувати, то на пристойний результат і партії, і самого кандидата розраховувати не варто. Тепер роль того, ХТО йде від партії, більш важлива, ніж те, від ЯКОЇ партії він йде. Звісно, у великих партій велика фора у вигляді впізнаваності, але й є значні шанси, що маловідомі партії, які заручаться підтримкою авторитетних представників місцевих еліт, зможуть здолати розкручені бренди. Однак це не стане їх єдиним козирем.

Проти великих партій грає набір їхніх гасел. На думку політолога Володимира Фесенка, значна кількість політичних сил, що беруть участь у нинішніх виборах, хочуть перенести загальнонаціональний, суто політичний порядок денний на місцеві вибори. Тоді як виборців насамперед цікавить розв'язання місцевих проблем. "Наприклад, "Опозиційний блок" активно позиціонує себе як силу, що має намір захищати інтереси східних регіонів. Але насправді він прагне взяти реванш за поразку на Майдані і використати нинішню виборчу кампанію як трамплін для дострокових парламентських виборів", - зазначає експерт. Є партії, які "несуть" на місцеві вибори вимогу створення контрактної армії чи говорять про реформу правоохоронних органів. Та ці питання не вирішують у місцевих радах. Також не стосуються їх "справедливі пенсії та зарплати"

Чи доведе ремонт доріг до парламенту

Проблема великих партій полягає в тому, що вони просто-напросто не знають місцевих проблем. І не знатимуть їх надалі, бо за звичкою наповнюватимуть списки не знизу, залучаючи до роботи представників регіонів, а згори, видаючи рознарядку для своїх.

Замість того щоб формувати індивідуальні програми для кожного місцевого осередку, великі партії запускають стандартні кампанії згори униз – і в селах мусять агітувати не за нову дорогу чи ремонт школи, а за "контрактну армію", "справедливі пенсії" та "мир".

Набагато привабливішими на цьому тлі виглядають нові партії регіональних еліт, які пропонують громадам міні-програми з переліком конкретних завдань, які можуть бути вирішені силами місцевої влади.

Тож на жовтневих виборах запорукою успіху кандидата стане три кити: авторитет, реальний багаж справ і конкретний план на майбутнє для громади. Простіше кажучи, потенційний мер або депутат має бути добре знайомий із своїми виборцями, він повинен розумітися на проблемах свого регіону та демонструвати не лише своє бачення розв'язання цих проблем, але й цілком реальні здобутки. Зрозуміло, що за таких умов успіх матиме та партія, яка залучить до своїх лав якомога більше господарників. Великі партії наразі не можуть похвалитися надлишком таких кандидатів. Натомість, той же "Наш край" вже об'єднав понад 70 мерів – і чинних, і колишніх. Ці люди знають місцеві проблеми і несуть цілком зрозумілу виборцям ідеологію місцевого патріотизму: говорять про комунальне господарство, школи, транспорт. І за цими людьми стоять реальні виборці.

В очікуванні тектонічних змін в українській політиці

Якщо новим місцевим проектам вдасться на жовтневих виборах виграти битву під умовною назвою "місцевий лідер проти київського бренду", то в українській політиці можуть розпочатися справжні тектонічні зсуви. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що великі партії можуть бути шоковані результатами місцевих виборів: "Може з'явитися нова політична мапа України, а партії-прагматики місцевого рівня згодом замінять нинішні великі політичні сили".

Звісно, новим політсилам доведеться не лише здобути довіру виборця, але й виправдати її. Однак якщо вони впораються із цим завданням, то структура парламенту і, взагалі, влади в державі у найближчі роки може змінитися на користь людей, які займаються справжніми проблемами та яким довіряють люди, тоді як популісти перемістяться на маргінес політичного життя. Лише за цих умов відносини між центром та регіонам можуть стати насправді партнерськими та справедливими, а до влади в країні прийдуть люди, які користуються справжньою, а не вдаваною, підтримкою людей.

Зараз ви читаєте новину «Загибель партій одного лідера та створення нової політичної карти країни - Місцеві вибори 2015». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути