вівторок, 16 вересня 2014 14:19

"Загальмуй люстрацію - отримай кастрацію" - в якій атмосфері Рада ратифікувала асоціацію з ЄС
15

Фото: Ольга Камєнєва

- Нам потрібне докорінне оновлення влади. Бо ті, хто там були раніше, так і залишилися. Як вони будуть будувати якусь нову Україну?! - каже Антоніна Полодюк. Вона у вишиванці. На голові - вінок із жовто-блакитними стрічками. - Зараз мітинги є єдиним чітким важелем впливу. Потрібно виходити на вулиці. Вода камінь точить.

У вівторок вранці Полодюк разом із чоловіком стоять серед півтисячі людей біля будівлі Верховної Ради. Більшість з них тримають прапори України, партій "Свобода", "Воля", "Правого сектору". В першому ряді мітингувальники з плакатами: "Загальмував люстрацію - отримай кастрацію!", "Кивалов-Путин - два *уйла! Ла-ла-ла-ла", "Вимагаємо зміну влади!". Найвище піднятий із написом: "Вам пи...ець!". Люди прийшли вимагати ухвалення закону Про очищення влади. Біля них - близько двох сотень міліціонерів, нацгвардійців та бійців батальйону "Київ-1". Вишикувались в шеренгу. За рогом чергує ще така ж кількість. Дехто у касках та із залізними щитами.

До учасників мітингу під'їжджає десяток машин автомайданівців. Дехто сигналить. Один із лідерів Автомайдану Сергій Коба залазить на сміттєвий контейнер із написом: "Викинемо сміття минулого режиму". Їх тут два. На другому написано: "Це звісно не Мальдіви, але місце саме для зрадників".

- Ми просимо всіх мешканців України телефонувати на гарячу лінію Автомайдану і повідомляти про тих гадів з минулої влади, які намагаються лізти по мажоритарці, - говорить в мікрофон. - Ми поїдемо туди, де ці покидькі влаштовуватимуть проплачені мітинги. Будемо розказувати про них правду.

- Владу - людям! Бандитам - тюрми! - вигукують присутні.

За ними мовчки спостерігає Ігор Гаращенко. Він закутаний у національний прапор, на якому ручкою написано: "Днепропетровск".

- Я сегодня специально приехал, потому что все воры, бандиты, предатели должны понести наказание через люстрацию, - розказує. - Если этот созыв не примет закон, может, придут новые нормальные люди, которые его примут. Если и они не смогут, будем думать, что делать дальше. Но уже увидели, что нормальными методами без насилия с ними справиться невозможно - они не понимают. А насилием тоже пока не можем воспользоваться. Мы ж нормальные люди.

Депутати проходять повз мітингувальників. Йдуть на закрите засідання парламенту, де мають розглядати законопроект щодо надання Донбасу особливого статусу та заслухати звіт керівника Генштабу Віктора Муженка. Журналістів всередину не пускають. Прийняття рішення по тому, щоб засідати закрито, провалюють. Лідери фракцій йдуть в кабінет спікера Олександра Турчинова. Дехто депутатів з "Свободи" виходять на вулицю.

- Зараз у голови Верховної Ради відбувається "катання", щоб був закритий режим, і люди не бачили нової "ширки", - пояснює "свободівець" Юрій Сиротюк. - Частина владної еліти просто боїться цієї ганьби в прямому ефірі, бо як тоді з цим йти на вибори? Таке враження, що у нас пострадянський режим як змія - одну шкіру скинули, інша з'явилася.

За півтори год. депутати повертаються до зали. 277 голосами надають Донбасу особливий статус. За звільнення від кримінальної відповідальності учасників збройних формувань - 287.

- За "Путінські закони" проголосували 277 і 287 карток (чи стільки депутатів-невідомо, бо вони навіть табло вимкнули!), - пише в себе на сторінці у Фейсбуці позафракційний Олесь Доній. - Я голосував проти. Вважаю "Путінські закони" здачею держави Україна.

Пресі дозволяють зайти до зали. Там, окрім депутатів і членів уряду, вже є президент Петро Порошенко. Парламентарі приймають рішення про ратифікацію Угоди із Євросоюзом. "За" - 355. Встають, співають гімн. Порошенко підписує закон, показує його в зал, всміхається. Присутні аплодують.

Депутати йдуть на перерву. На вулиці учасники мітингу хапають члена депутатської групи "Економічний розвиток" Віталія Журавського. Вкидають його у контейнер зі сміттям.

- Сиди на работе, - кричить один з чоловіків. - С...ка, мразь, мы живем в этой стране. А из-за вас льется кровь.

Нацгвардійці розштовхують людей, відтягують контейнер. Допомагають Журавському вилізти. 

Зараз ви читаєте новину «"Загальмуй люстрацію - отримай кастрацію" - в якій атмосфері Рада ратифікувала асоціацію з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути