пʼятниця, 26 липня 2013 12:51

"Візит Путіна до Києва вкладається в імперську парадигму самодержавства" - експерт

"Візит Путіна до Києва вкладається в імперську парадигму самодержавства" - експерт
Володимир Цибулько. Фото: www.urist.in.ua

Помпезне святкування 1025-річчя Хрещення Русі у Києві закріплює за столицею України статус міста паломництва та міста, звідки християнство розповсюдилося на всю територію нинішнього СНД.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько.

Говорячи про приїзд президента Росії Володимира Путіна в Україну на святкування 1025-річчя Хрещення Русі: "Цей візит на святкування 1250-річчя Хрещення Русі вкладається в певну імперську парадигму, яку Путін постійно демонструє, всіляко підтримує: розширення, повернення територія, зрощення земель".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через приїзд Кирила, Хрещатик перекриють вже сьогодні ввечері

Експерт додав: "Фактично, Путін приїжджає підтвердити спостереження російських політологів про те, що свого часу формула про "самодержавстваи православие" стало доктриною сьогоднішньої Росії".

Водночас, Цибулько переконаний, що загалом прибуття до Києва на святкування 1025-річчя Хрещення Русі президента Росії Володимира Путіна та інших президентів є цілком логічним, оскільки християнство пішло саме із теперішньої столиці України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд заборонив "Свободі" проводити акції в центрі Києва під час святкування хрещення Русі 27-28 липня

"Християнство взагалі на всю цю територію теперішнього СНД поширилося саме з Києва. І Київ є у світогляді східного православ'я таким собі Єрусалимом на Дніпрі. Сама українська церква цю ідеологему достатньо експлуатує, кажучи про те, що "Київ — святий град" і що звідси пішло православ'я. Також тезу щодо "Єрусалиму на Дніпрі" фактично почали експлуатували ідеологи всіх гілок українського християнство", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Аскольдове хрещення згадують 36 історичних джерел. Про хрещення Володимира нема в жодному"

Він додав: "Взагалі Київ — місце Лаври, Почаєва. Це унікальні місця. Київ є місцем паломництва. І всі ці святкування лише закріплюють за ним цей статус. Тобто Києв позиціюється як місто паломництва і міста, звідки прийшло християнство на територію нинішнього пострадянського простору".

Зараз ви читаєте новину «"Візит Путіна до Києва вкладається в імперську парадигму самодержавства" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути