пʼятниця, 26 липня 2013 06:46

Суд заборонив "Свободі" проводити акції в центрі Києва під час святкування хрещення Русі 27-28 липня

Суд заборонив "Свободі" проводити акції в центрі Києва під час святкування хрещення Русі 27-28 липня
Фото: ua.korrespondent.net

Київський окружний адміністративний суд ухвалив рішення про заборону Всеукраїнському об'єднанню "Свобода" проводити акції протягом 27-28 липня 2013 року на центральних вулицях Києва, повідомляє прес-служба партії в четвер.

За даними прес-служби партії "Свобода", суддя мотивував своє рішення тим, що заплановані "Свободою" акції протесту проти приїзду на 1025-річчя хрещення Русі в Україну московського патріарха Кирила і президента Російської Федерації Володимира Путіна нібито мають ознаки порушення прав громадян і можуть призвести до порушення громадського порядку.

"Рішення суду є відверто упередженим і таким, що порушує одинадцяту статтю Європейської конвенції з прав людини та 39-ту статтю Конституції України, що регламентують права громадян на мирні зібрання", - цитує прес-служба представника ВО "Свобода" в суді Степана Кударенко.

Він зазначив, що вважає примітним той факт, що суддя також мотивував заборону на мирні зібрання тим, що заявка на проведення акції була подана менш ніж за 10 днів, як цього вимагає рішення Київради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарх Кирил відправиться в Україну разом з предстоятелями інших Православних церков

"Однак це рішення є таким, що порушує права громадян на мирні зібрання, тому не може бути застосованим в суді. Адже в тлумаченні Конституційного Суду в першій частині статті 39 Конституції України говориться про те, що повідомлення про проведення акції має бути завчасним, проте жодних термінів для цього не визначено. Всеукраїнське об'єднання "Свобода" подаватиме апеляцію на це рішення суду", - заявив Кударенко.

У свою чергу, народний депутат-"свободівець" Юрій Сиротюк, коментуючи рішення суду, зазначив:

"В Україні звичайною практикою стали судові заборони на будь-які акції громадян України, які йдуть врозріз з політикою режиму Януковича. Цього разу Янукович не лише показав свою диктаторську сутність через підконтрольні йому суди, але і в черговий раз показав свою неповноцінність перед кремлівськими керівниками".

"На наше глибоке переконання, політичне судове рішення не може перекреслити конституційні права українців на мирні збори і протести. Українці і цього року, як і раніше, гідно зустрінуть кремлівських емісарів", - заявив Сиротюк.

У прес-службі партії нагадали, що на 27 липня в Києві ВО "Свобода" запланувала проведення акції проти візиту президента Росії і голови РПЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарх Кирило виступає в Україні не як пастир, а як мітинговий політик — Гарань

Як повідомлялося, 24 липня Київська міська організація ВО "Свобода" подала заявку на проведення акції протесту проти візиту в Україну предстоятеля Російської православної церкви патріарха Кирила і президента Російської Федерації Володимира Путіна з нагоди святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі на Європейській площі біля "Українського дому" в центрі Києва.

"Акція планується о 9.00 27 липня на Європейській площі біля "Українського дому". Ми там проводимо її традиційно вже кілька років", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" у середу керівник столичної "Свободи", народний депутат України Андрій Іллєнко.

Він зазначив, що точну кількість учасників назвати складно, оскільки "Свобода" проводить ідейні, а не проплачені акції.

Коментуючи рішення Окружного адміністративного суду Києва від 19 липня 2013 року, яким встановлені обмеження на мирні зібрання з 20 по 31 липня 2013 року в столиці на Майдані Незалежності та прилеглій території, депутат сказав: "Нехай пояснять, що таке центральна частина міста. Я, може , вважаю, що центральна частина міста - це від Сирця до Дарниці, а хтось вважає, що це 100 метрів радіуса від Майдану. Є рішення суду, де мова йде про Майдан Незалежності. Ми проводимо акцію на Європейській площі. Які можуть бути проблеми ? Між цими площами метрів 400, це різні місця, різні адреси ".

27 липня о 10.00 на Володимирській гірці біля пам'ятника св. Володимиру розпочнеться святковий молебень, в якому очікується участь президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна.
Від Європейської площі до Володимирської гірки та пам'ятника св. Володимиру по прямій не більше 500 м.

Зараз ви читаєте новину «Суд заборонив "Свободі" проводити акції в центрі Києва під час святкування хрещення Русі 27-28 липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

412

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути