вівторок, 03 липня 2012 18:56

Спецтема: Боротьба за "мову"

Від мовного закону виграють Партія регіонів і "Свобода" - політолог

Від мовного закону виграють Партія регіонів і "Свобода" - політолог
Володимир Бондаренко вважає, що мовний законопроект був ухвалений у другому читанні за наказом Адміністрації президента. Фото: vsiknygy.net.ua

Законопроект "Про засади державної мовної політики" ухвалений у другому читанні за наказом Адміністрації президента. Таку думку у коментарі для Gazeta.ua висловив керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко.

"Президенту Віктору Януковичу на стіл поклали результати соціологічних досліджень, згідно з якими все активніше більшість населення бажало прийняття цього закону, - розповів політолог. - І Адміністрація президента дала відмашку на голосування. До того ж Янукович обіцяв підняти статус російської мови на президентських виборах. Партії регіонів треба було активізувати своїх виборців і показати, що вона виконує передвиборчу програму президента".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За мовний законопроект "проголосував" депутат з-за кордону

Наслідком цього стане поглиблення розколу країни за мовною ознакою, вважає фахівець.

"Це поглибить розкол країни, але дозволить Регіонам набрати на виборах кілька зайвих відсотків голосів, - каже Бондаренко. - Частині виборців справді буде легше спілкуватися в державних органах російською. Вона практично стане офіційною. Виграє також "Свобода", яка жорстко відстоює національні пріоритети, в тому числі мову. Втратять центристські партії. Зокрема, "Батьківщина" на чолі з Яценюком", - зазначає Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська стане мовою гетто - Стріха

За словами фахівця, тепер слід очікувати зниження ціни російського газу.

"Прийняття цього законопроекту на руку Росії. Після такого подарунку далі відмовляти Україні в знижці стане неможливим. Інакше ніхто вже не віритиме, що ми братські народи. І єльцинська брехня про те, що кожен російський чиновник має щодня думати, що він зробив для України, залишиться в далекому минулому. Якщо ж Росія не піде на поступки в газовому питанні, то президент не підпише закон, посилаючись на його неконституційність. Так що нас очікує іще великий політичний торг. Не виключно, що закон може бути скасований Конституційним судом, але після виборів, якщо переможе опозиція", - припускає Володимир Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фаріон: "Опозиція підписала собі вирок"

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №9073 "Про засади державної мовної політики", який передбачає офіційне використання в державних органах регіональних мов на певних територіях.

Зараз ви читаєте новину «Від мовного закону виграють Партія регіонів і "Свобода" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути