Ексклюзиви
понеділок, 16 липня 2012 11:20

В НАТО Україні натякнули, що без Тимошенко та Луценка співробітництва не буде

В НАТО Україні натякнули, що без Тимошенко та Луценка співробітництва не буде
Фото: avtotopic.ru

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен сподівається, що політичне керівництво України якомога швидше вирішить питання щодо ув'язнених екс-прем'єра України Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка з метою продовження співпраці з альянсом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українській армії з'явилось авіапальне: з парашутом стрибнуть 34 тисячі разів

В інтерв'ю в Брюсселі з нагоди 15-річчя підписання Хартії про особливе партнерство генсек альянсу констатував, що за цей час сторони "досягли значного прогресу".

"Я думаю, що в майбутні роки є потенціал для ще більш тісної співпраці, але є й одна велика проблема - це те, що ми розцінюємо як політично мотивовані судові переслідування лідерів опозиції в Україні", - сказав він.

Відповідаючи на репліку, що цей фактор послужив причиною перенесення в Україну візиту Північноатлантичної Ради (ПАР), який міг відбутися цього року, орієнтовно, влітку, Фог Расмуссен пояснив, що в цьому зв'язку "була дана загальна оцінка поточної ситуації".

"Немає причини, з якої потрібно приховувати, що справа Юлії Тимошенко і Юрія Луценка є для нас предметом для занепокоєння. Взаємні зобов'язання поважати верховенство права, права людини - це теж частина нашого особливого партнерства. Я розглядаю ці справи основними каменями спотикання в наших відносинах, тому я закликав політичне керівництво України вирішити це питання якнайскоріше", - заявив генеральний секретар НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіаційні перевезення для НАТО здійснюватиме українсько-російська компанія

Відповідаючи на запитання, що послужить для НАТО чітким сигналом про те, що відносини можуть повернутися в колишнє русло, і візит САС таки відбудеться, Фог Расмуссен підкреслив, що стосовно цього візиту "необхідно брати до уваги багато моментів, у тому числі той факт, що у нас дуже щільний графік ".

"Але в кінцевому підсумку, і дозвольте мені бути дуже відвертим у цьому відношенні, я думаю, що звільнення Тимошенко буде одним з важливих елементів. В цілому, я думаю, що важливим елементом для подальшого розвитку нашого особливого партнерства є прихильність Україні реформ, реформ судової і правової систем ", - упевнений він.

Торкаючись безпосередньо 15-річчя Хартії, генсек альянсу відзначив важливість особливого партнерства, яке грунтується на тому, що "незалежна, суверенна і стабільна Україна є одним з наріжних каменів в євро-атлантичної безпеки". "Це причина, по якій ми вирішили співпрацювати з Україною в рамках особливого партнерства. За ці 15 років ми досягли значного прогресу в наших відносинах", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перед Януковичем відкриті три варіанти майбутнього"

Нагадавши, що за цей час в Україну кілька разів змінювалося політичне керівництво, Расмуссен констатував, що "у нас були хороші відносини з Україною, наші відносини розвивалися поступово".

Крім того, він звернувся до рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про те, що Україна буде членом НАТО. "Це, звичайно ж, запрошення і свідчить про те, що наші двері залишаються відкритими. Після цього ми ще кілька раз підтвердили позицію про те, що наші двері залишаються відкритими, але в той же час ми повністю поважаємо рішення України слідувати статусу позаблокової держави. Це - рішення України", - позначив генсек позицію альянсу.

При цьому він ще раз підкреслив, що НАТО "розглядає Україну як важливого партнера, хоча в даний час у нас також є і стурбованість". "Я сподіваюся, що політичне керівництво України знає про це і зробить всі необхідні кроки, щоб усунути цей камінь спотикання", - висловив надію Фог Расмуссен.

Зараз ви читаєте новину «В НАТО Україні натякнули, що без Тимошенко та Луценка співробітництва не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

86

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути