середа, 20 червня 2012 10:03

"Перед Януковичем відкриті три варіанти майбутнього"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Костянтин Матвієнко: ”Уявіть, що сьогодні в мріях робить Юлія Володимирівна з усіма, хто її загнав у колонію”
Костянтин Матвієнко: ”Уявіть, що сьогодні в мріях робить Юлія Володимирівна з усіма, хто її загнав у колонію”

Можливість застосувати санкції проти бізнесових зв'язків президента Віктора Януковича та розслідувати махінації при будівництві стадіону "Олімпійський" не виключає депутат Європарламенту Вернер Шульц. Таке ймовірне, якщо ув'язнені лідери опозиції не візьмуть участі у виборах. Ці заяви не лякають Адміністрацію президента, вважає політолог 47-річний Костянтин Матвієнко:

— Ці заяви спрямовані навіть не на українців чи нашу владу, а на вуха виборців у країнах Євросоюзу. Тобто на тих, хто впливає на європейську бюрократію. Є й інший фактор, що змушує не дуже вірити в санкції щодо бізнесу Януковича. Перше — застосувати їх може не Європарламент, а правоохоронні органи, які збирають та використовують оперативну інформацію про рахунки, нерухомість. Друге — такі санкції важко застосувати з правової точки зору, бо є законодавство, яке захищає приватну власність чи кошти в Європі. Третє — всі активи оформлені на других, а то й третіх фізичних чи юридичних осіб. Через це мені важко повірити в реальність санкцій. Януковичу від такого надування щік євродепутатів ні холодно ні жарко.

Тобто, ніхто не може вплинути на Януковича?

— На нього впливають обставини та їхня комбінація. Зараз перед Януковичем відкриті три варіанти майбутнього. Перший — білоруський. Тут з політичної точки зору для нього створюються дуже комфортні умови, бо він буде при владі постійно. Щоправда, за це треба заплатити — піти на зближення з Росією, розпочати і виграти війну з незгодними політиками та бізнесменами. Другий варіант — швидкий рух у загальноєвропейські структури. Зараз це неможливо в силу багатьох проблем як в Україні, так і в Європейському Союзі. Третій варіант — рух одночасно в обох напрямках: з одного боку збереження під собою владної вертикалі на нинішніх принципах самодержавства та орієнтація на російську політичну модель, з іншого — співпраця з ЄС, США, НАТО.

Президент сказав в інтерв'ю, що бажає звільнення Тимошенко. Це реально?

— Я не вірю. Звільнення Тимошенко для Януковича закінчиться одним — втратою влади. Рано чи пізно. Ви уявіть, якою буде енергетика політичного життя, коли вона вийде. Уявіть, що сьогодні в мріях робить Юлія Володимирівна з усіма, хто її загнав у колонію. Янукович це розуміє і не хоче втілення цих мрій. Для нього Тимошенко в тюрмі небезпечніша, ніж Яценюк та Турчинов на свободі. Юля дуже серйозний і працездатний політик, спроможний досягати не тільки популярності, а й політичного результату. Януковичу лишиться одне — просити притулку в Російської Федерації і переносити "Межигір'я" під Москву.

Зараз ви читаєте новину «"Перед Януковичем відкриті три варіанти майбутнього"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути