середа, 11 липня 2012 06:45

Януковичу важливо провести навчання з НАТО на найвищому рівні

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Близько 500 військових із 16 держав, два десятки кораблів, три підводні човни, сім літаків, вісім гелікоптерів задіяні у міжнародних військово-морських навчаннях "Сі Бриз-2012". До 21 липня вони проходитимуть на полігонах Одещини й у північно-західній частині Чорного моря. Співорганізаторами навчань є Україна та США. Серед учасників вояки України, Грузії та країн НАТО — Бельгії, Німеччини, Ізраїлю, Канади, Португалії, Туреччини, Швеції тощо.

— Ці навчання в рамках програми "Партнерство заради миру" проводять удесяте з 1997 року. Фінансування надають Сполучені Штати, — каже політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, 42 роки. — Це одна з головних подій для української армії в плані бойової підготовки. Наша держава не може фінансувати такі масштабні навчання для свого війська. "Сі Бриз" для українських солдатів і офіцерів — найсерйозніше випробування. Росіяни розглядали ці навчання як певний виклик своєму домінуванню в регіоні й завжди ставилися до них підозріло. За президентства Віктора Ющенка пропагандистські підрозділи Чорноморського флоту допомагали проросійським силам організовувати акції протесту і формувати негативну громадську думку в Криму.

Але під сумнів панівне становище Росії в регіоні ставлять не ці навчання, а рівень бойової підготовки збройних сил Туреччини і залучення Болгарії та Румунії до НАТО. Українське військо не є конкурентом російському на Чорному морі.

Зараз ніяких протестів проти "Сі Бриз" немає, адже теперішня опозиція не є противником НАТО. Коли "регіонали" були в опозиції, вони використовували Альянс для критики влади і мобілізації свого електорату. Тепер розуміють значення співпраці з НАТО і користь цих навчань для безпеки держави та підвищення боєготовності збройних сил. Тільки комуністи заявили, що вони проти, але до протестів не вдалися.

Цьогоріч підрозділи відпрацьовуватимуть протидію міжнародному піратству і надання гуманітарної допомоги. Перше актуальніше для наших західних партнерів. Для нас важливіша гуманітарна місія військових. Нещодавня повінь на Кубані засвідчила, що для Чорноморського регіону стихійні лиха є нагальною проблемою.

— 2004 року, коли Янукович був прем'єром, фракція Партії регіонів дала найбільше голосів за програму співпраці України і НАТО "Стратегічне партнерство", яку просував Леонід Кучма, — нагадує політтехнолог Тарас Березовець, 37 років. — Коли "регіонали" перебували в опозиції, вони діяли відповідно до очікувань своїх виборців. Використовували антинатовську риторику і підтримували протести проти спільних навчань. Тепер партія при кермі, й державницькі інтереси переважать. Влада розуміє, що країна має співпрацювати з найпотужнішим військово-політичним блоком. Тому за Януковича Україна підтримує всі військові операції НАТО. Надаватиме найбільше сприяння навчанням і не допустить будь-яких протестів. Партія регіонів установила політичну монополію на своєму електоральному полі й загнала на маргінес усі проросійські організації. Вони бояться носа висунути. А для виборців "регіоналів" питання Альянсу ще менш актуальне за мовне. Януковичу важливо провести ці навчання на найвищому рівні, аби покращити стосунки із США та провідними європейськими країнами.

Зараз ви читаєте новину «Януковичу важливо провести навчання з НАТО на найвищому рівні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути