четвер, 10 липня 2014 15:25

Українського режисера Сенцова зробили громадянином Росії - Лутковська

Українського режисера Сенцова зробили громадянином Росії - Лутковська
gazeta.ru

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що український режисер Олег Сенцов зараз є громадянином Росії.

Про це Лутковська розповіла на брифінгу.

"Згідно з відповіддю, яку я отримала від омбудсмена Росії, консульські послуги від української сторони режисерові Сенцову не було надано. Свою відповідь російська сторона аргументувала тим, що Сенцову автоматично, не добровільно, автоматично було надано громадянство Росії", - сказала вона.

За словами Лутковської, згідно з російським законодавством, набуття російського громадянства жителями анексованого Криму відбувається автоматично в тому випадку, якщо громадянин не напише заяву про своє небажання набути громадянства Росії.

Омбудсмен зазначила, що у разі відмови від отримання громадянства мешканець зобов'язаний був особисто подати заявку до одного з чотирьох виділених для цього пунктів у Криму.

"Якщо людина перебувала у слідчому ізоляторі, як це було з Сенцовим, вона фізично не могла це зробити", - сказала Лутковська.

Омбудсмен підкреслила, що російська сторона розглядає Сенцова як свого громадянина і тому відмовляє в наданні йому консульських послуг з боку України.

Лутковська також додала, що знову звернулася до омбудсмена Росії Елли Памфілової із проханням про зустріч з Сенцовим і ще трьома затриманими російською стороною громадянами України, а також з проханням гарантувати дотримання їхніх прав і свобод.

Нагадаємо, 11 травня 2014 року співробітники правоохоронних органів Росії затримали Сенцова в Криму. 19 травня з'явилася інформація про те, що він переведений до московського СІЗО.

30 травня у Федеральній службі безпеки Росії повідомили, що в Криму затримані члени "Правого сектора", серед яких був Сенцов. Затримані підозрюються у підготовці диверсійно-терористичних актів у кількох містах Криму.

3 червня міністерство закордонних справ України вручило російському посольству в Києві ноту, в якій вимагає організувати зустріч із Сенцовим.

Зараз ви читаєте новину «Українського режисера Сенцова зробили громадянином Росії - Лутковська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути