субота, 28 грудня 2013 12:24

Україні потрібна нова редакції Основного закону - співавтор Конституції 1996-го

Україні потрібна нова редакції Основного закону - співавтор Конституції 1996-го
Фото: thekievtimes.ua

Правознавець, кандидат юридичних наук, професор Києво-Могилянської академії, один з авторів тексту Конституції України (1996) Віктор Мусіяка вважає, що Україні потрібна нова редакції Конституції, відповідно до якої і повинні бути проведені вибори президента, парламенту та органів місцевого самоврядування.

У статті для тижневика "Дзеркало тижня. Україна", опублікованому в суботу, В.Мусіяка нагадав, що з початком акцій на Майдані значна частина суспільства демонструє очевидне несприйняття існуючої системи влади і озвучує думку про необхідність "повернути" Конституцію в редакції 2004 року (з парламентсько-президентським режимом правління), скасувавши дію варіанти від 2010 року.

Він вказав на певну невідповідність низки положень рішення Конституційного суду України від 30 вересня 2010 р. Конституції України, законом "Про Конституційний суд України", що, за твердженням експерта, дає достатньо підстав для його перегляду та визнання таким, що втратив чинність. "Така можливість передбачена ст. 68 закону про КСУ, що дозволяє йому відкрити нове провадження "при виявленні нових обставин у справі, які не були предметом його розгляду, але існували на час розгляду і прийняття рішення або дачі висновку в справі", - зазначив В.Мусіяка.

Експерт також не виключає, що до прийняття рішення про відновлення конституційного порядку доведеться долучитися безпосередньо президенту: "Як гарант Конституції України (ст. 102 Конституції президент повинен гарантувати її дотримання усіма органами влади. Рішення президента про відновлення дії Конституції України в редакції від 8.12.2004 р. може бути прийнято з посиланням на названі вище статті Конституції України. Повторне рішення КСУ або рішення президента відновить, безумовно, легітимний конституційний порядок, у відповідності з яким повинні бути наведені всі нормативно-правові акти".

Після цього, підкреслює В.Мусіяка, доречно ставити питання про відставку уряду з формуванням нового його складу за безпосередньої участі парламенту.

"Конституційний транзит" після відновлення конституційного порядку повинен перейти в завершальну, найвідповідальнішу фазу. Щоб захистити суспільство і державу від повторення вже пережитих або ще більш цинічних і витончених експериментів з Основним законом, громадянське суспільство, народ-суверен повинен бути безпосереднім учасником конституційного процесу", - пише він.

В.Мусіяка також озвучив наступний сценарій історії з Конституцією: "Парламент зобов'язаний прийняти спеціальний закон України "Про Установчі Конституційні Збори". Цей всенародно обраний орган повинен протягом певного терміну підготувати і прийняти проект нової редакції Конституції України, який підлягає остаточному затвердженню всеукраїнським референдумом. Зрозуміло, що за час роботи такого зібрання парламент повинен ухвалити нову редакцію закону про референдум та виборчий кодекс".

Потім, продовжує один з авторів Конституції 1996 року, після затвердження нової (остаточної редакції Конституції України у відповідності з нею повинні бути проведені вибори президента, парламенту, органів місцевого самоврядування. "Цим повинен завершитися перехідний (до демократії) етап існування Української держави. Всі основні етапи необхідно здійснити не довше, ніж протягом одного року", - вважає В.Мусіяка.

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібна нова редакції Основного закону - співавтор Конституції 1996-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути