вівторок, 05 вересня 2023 17:32

"Українцям не потрібно бачити, скільки накрали під час війни" – активісти терміново звернулися до Зеленського

"Українцям не потрібно бачити, скільки накрали під час війни" – активісти терміново звернулися до Зеленського
Президента Володимира Зеленського закликали ветувати законопроєкт. Фото: president.gov.ua

Центр протидії корупції розкритикував ухвалений Верховною Радою законопроєкт № 9534, який мав би відновити декларування посадовців і депутатів.

ЦПК закликав президента Володимира Зеленського повернути законопроєкт до парламенту. Про це пише сторінка громадської організації.

Закон передбачає, що декларації чиновників будуть закритими ще на рік.

Побачити чиюсь декларацію публічно можна буде лише за згоди декларанта, пишуть.

"Вам не потрібно бачити, скільки ми накрали під час війни", "Вам не потрібно знати, які тачки і маєтки ми скупили за час війни", "Вам не потрібно пхати свого носа у справи державних мужів". Десь такий посил ми отримали від народних депутатів, які закрили ще на рік реєстр декларацій", – заявили в ЦПК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генпрокурор Костін не хотів відкривати провадження щодо "слуги". Його змусили це зробити через суд

Ухваливши цю норму нардепи знехтували думкою Європейського Союзу, заявою послів G7, рекомендацією постійного доповідача Європарламенту Міхаеля Галера та – найголовніше – думкою 91,7% українців, які виступають "за" відкриті деклараціі, сказали активісти.

Крім того, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9587-д зі шкідливою правкою нардепа від колишнього "Опозиційної платформи – За життя" Григорія Мамки, яка визначає, що у разі брехні в декларації до 1 млн 300 тис. грн порушнику загрожує лише штраф від 17 тис. грн, сказали у ЦПК.

"Внаслідок таких змін брехати в декларації на суми до 1 млн 300 тис стане правилом. Щобільше, в разі виявлення такої брехні особа зможе безперешкодно призначатися на відповідальні посади в держоргани, що зараз заборонено", – пишуть.

Разом з тим, декларантам дозволили не вказувати адресу одного об'єкта нерухомості за кордоном, де проживають члени сім'ї, розповідає ЦПК.

Також, депутати лишили собі можливість не показувати у деклараціях житло, витрати на оренду якого компенсуються державою, якщо площа такого об'єкта не перевищує 75 кв. м.

"Якщо коротко, не показувати квартири, за приховування яких низка депутатів отримали кримінальні справи", – коментують активісти.

"Ще одна шкідлива поправка стосується заборони перевіряти підстави набуття активів декларантом, якщо ці активи набуті до дня обрання чи призначення на посаду", – також кажуть у ЦПК.

Сьогодні Верховна Рада проголосувала за відновлення е-декларування посадовцями. Водночас реєстри декларації нардепи залишили закритими – правка не набрала необхідної кількості голосів.

На початку повномасшабної війни парламент призупинив обов'язкове декларування майна чиновниками, дозволивши подати дані про статки вже після скасування воєнного стану.

Національне агентство з питань запобігання корупції залишило можливість для добровільного подання декларації.

У лютому Зеленський підтримав петицію щодо відновлення декларування статків посадовців і депутатів.

Зараз ви читаєте новину «"Українцям не потрібно бачити, скільки накрали під час війни" – активісти терміново звернулися до Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути