неділя, 21 вересня 2014 04:41

Україна не мала силового механізму, щоб утримати Крим - Пашинський

Україна не мала силового механізму, щоб утримати Крим - Пашинський
Фото: uacrisis.org

Україна не мала силового механізму, щоб утримати Крим та протистояти Росії. Про це в ефірі Еспресо.TV розповів народний депутат та колишній т. в. обов'язки глави Адміністрації президента Пашинський.

"В Крим увійшли 27 тис. російських військовослужбовців. Вони там були по угоді щодо Чорноморського флоту, а частково зайшли з Керчі. Я просто хочу, щоб всі зрозуміли і почули цифру – 27 тисяч. Що ми їм могли протипоставити? Перше: ми могли протипоставити українську армію, яка була деморалізована, розбита. І я офіційно заявляю, що ми підняти бойове ядро армії (коли бойова тривога, натискаєш кнопку, і якась частина військ вступає в дію миттєво – це і є бойове ядро). На той момент це було 5 тис. осіб, - розповів Пашинський.

Він також відзначив, що у нас армія велика, але дуже неповоротка і нездатна оперативно реагувати на загрози.

"Військово-повітряні сили Норвегії налічують 3 тис. 700 осіб, а наші – 46 тисяч чоловік. Але по ударній міці, по можливості завдавати ракетно-бомбові удари у нас співставна авіація. Також у нас в армії сотні тисяч людей, але на той момент ми могли підняти 5 тисяч – це було так зване бойове ядро", - розповів депутат.

Він також наголосив, що влада стояла перед вибором, куди посилати цих 5 тисяч – в Крим чи боронити Київ.

"Ми знали про бойове угрупування Росії у Криму і ми не знали планів Путіна. Зупиниться він на Перекопі в Чонгарі чи піде далі. Біля Чернігова стояло 5 батальйонно-тактичних груп – це більше 100 танків. Їм іти до Києва 2 години (140 кілометрів).

Що ми могли протиставити? І коли починають розповідати, що "злили Крим", ну чому "злили"? Ми могли взяти наших 500 самооборонців з бейсбольними битами, в балаклавах. І сказати "Ну що хлопці, помрете за Україну? Щоб ми попіарились". Вони б пішли і померли", - наголосив Пашинський.

"У нас було в Криму угрупування військ. Приблизно 6,5 тис. осіб. 70% з них – це уродженці Автономної республіки Крим. Половина з них потім пішли служити в російську армію. Ми дали їм команду стріляти у російських окупантів. От ви хочете вступити в російську армію, а я вам говорю стріляйте. Ви ж не станете стріляти. У нас не було силового механізму утримати Крим", - пояснив він.

Зараз ви читаєте новину «Україна не мала силового механізму, щоб утримати Крим - Пашинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути