неділя, 19 січня 2014 01:32

У Вінниці зібрались одразу два Майдани
13

Фото: Фото: Тетяна Щербатюк

На площі Театральній у Вінниці відбулось народне віче. Прийшло близько 2 тис. людей. Тримали прапори "Батьківщини", "Свободи", "Удару", "Народного Руху України", "Батьківщини молодої" та національні. В ятках "Удару" разом з газетами та брошурами вінничанам роздавали плакати із портретом Кличка і написом "Кличко йде в президенти!". Дехто зупинявся почитати народну творчість на листівках, якими обклеїли міні-копію київської ялинки. Молодь фотографувалась біля великого плакату "Вінниця – прокидайся! Мобілізаційний центр", обабіч якого стояли дерев'яні скульптури діда з каскою на голові і баби з каструлею.

Під сценою розмістили плакат-карикатуру на прийняття бюджету без жодного обговорення та законів, що обмежують права українців. Про це зі сцени говорили всі спікери, в тому числі й три нардепа Андрій Мохник, Андрій Павловський та Андрій Пишний, які приїхали на вінницьке віче. Після їх виступів раз по разу на весь Майдан звучало "Ганьба!", "Банду геть!", "Разом ми - сила!". Приєднались до спікерів й автомайданівці, які проїжджали повз площу годиною раніше.

"Всі повинні зрозуміти, що Майдан не на площі, Майдан у всіх в голові і в серці. Не потрібно боятися, треба відстоювати свої права. Це стосується кожного. Інакше ми скоро не зможемо зібратися, щоб протестувати проти незаконного зведення чергового торгівельно-розважального центру у нас під будинком", - заявила автомайданівець Таїса Гайда.

У кількох учасників мітингу роти були заклеєні стрічками "Цензура". У перших рядах вінничани тримали аркуші з рядками Лесі Українки, Шевченка та Василя Стуса.

"Нам не потрібна Верховна Рада, яка штампує злочинні антиконституційні закони. Треба за прикладом Гриценка скласти свої повноваження опозиційним депутатам, щоб вона саморозпустилась. Я теж готова покласти свій мандат, якщо потрібно буде саморозпуститись обласній раді. А за законом про судочинство, ми тепер не зможемо викривати таких суддів, як Зварич. І публікувати їх імена не зможемо. Тепер ми їх всіх будемо називати Баран, Шакал, і всі будуть розуміти, про кого йде мова", - сказала депутат Вінницької облради Тетяна Редько.

"Ще – Хам!", - вигукували люди. І довго скандували "Молодець!"

Близько 14-ї праворуч сцени молоді люди розгорнули банер "Народна Рада". Виявилось, що громадські організації роздавали листівки про проведення акції протесту задовго до опозиції. Спочатку їх спікери говорили у мегафон, а згодом перейшли на сцену.

"Влада наскільки злочинна, настільки й дурна. Я ж можу в касці ходити постійно, щодня, а не тільки на мітинги. Отак собі хочу і все. А на мітингу можна не стояти, а ходити туди-сюди. Хто доведе, що ти на мітинг прийшов, а не просто гуляєш? І що взагалі таке мітинг? В Конституції записано, що ми маємо права на мирні зібрання. Значить, будемо збиратися на мирні зібрання, а не на мітинги", - давав поради народний юрист Валерій Палій.

"Бачте, хто нами править?" - 76-річна вінничанка Ганна Григорівна розгорнула шматок аркушу, де написано "ВорАзаров". Пояснила, що це читається однаково зліва-направо і навпаки.

Особливий ажіотаж був біля яток опозиційних партій, де громадян записували до всеукраїнського об'єднання "Майдан". Також після заклику політиків їхати до Києва на народне віче 19-го січня, до ятки громадської організації "Самопоміч" вишикувалась черга бажаючих. Інші залишали у скриньках опозиційних яток гроші на потреби Майдану.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці зібрались одразу два Майдани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути