понеділок, 18 листопада 2013 17:00

У разі підписання угоди з ЄС, Москва робитиме з України образ ворога

У разі підписання угоди з ЄС, Москва робитиме з України образ ворога
Володимир Бондаренко. Фото: news.bigmir.net

Шансів на підписання угоди про асоціацію України з Євросоюзом більше, ніж повернення до Митного союзу, вважає керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко.

- Нещодавно голова Ради національної безпеки та оборони Андрій Клюєв у розмові з німецьким журналістом заявив, що закон про лікування Тимошенко за кордоном цього тижня приймуть, - зазначає політолог. - Це сигнал про те, що керівництво країни схиляєься до асоціації. Але у президентському оточенні є думка, що звільнення Юлії Тимошенко означає її перемогу на наступних президентських виборах. Через це у лавах владної команди панує страх, що може завадити ухваленню цього закону.

Як може зреагувати Росія, якщо ми підпишемо угоду про асоціацію?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Австрійці хочуть продати Райффайзен Банк Аваль

- Москва і нині робить усе, щоб підписання не відбулося. На останній зустрічі Путіна з Януковичем російський очільник пообіцяв Віктору Федоровичу підтримку на президентських виборах у 2015 році. Але він уже підтримував його у 2004 році і двічі вітав з перемогою, а президентом став Ющенко. На минулих виборах Росія допомагала Юлії Тимошенко. То чому Янукович має тепер повірити гарантіям Путіна, якщо двічі у них не склалося? До того ж Янукович сказав своїм соратникам, що Росія обманула його з Харківськими угодами. Ціна на газ лишилася такою ж, російські інвестиції не прийшли ні в аерокосмічну галузь, ні в суднобудування.

У разі підписання угоди з ЄС Москва робитиме з України образ ворога. Тоді ми з "молодшого брата" станемо "мазепинцями". Дай Бог, щоб не дійшло до анафеми українським керівникам. Тоді можна буде забути про ті часи, коли Борис Єльцин говорив своїм чиновникам: "Прокинувся вранці — думай, що ти зробив для України". Діятиме протилежна формула: проснувся — подумай, що ти зробив поганого для України.

Які можливості відкриває підписання угоди для нашої економіки?

- Це, насамперед потрапляння наших олігархів у вищу лігу гравців, а не гру на периферії бізнесу. По-друге доступ до ринку, де проживає 500 мільйонів громадян. Тоді як у країнах Митного союзу нема і 200 мільйонів. По-третє, це доступ до європейських інвестицій і ноу-хау. І, як це не парадоксально, зменшення цін на багато товарів і послуг в Україні внаслідок приходу європейських компаній. У нас, наприклад, ціни на житло вищі, ніж у Франції чи Іспанії. От коли пустили в країну іноземних авіаперевізників, вартість квитків на літаки впала. Так само поява крупних мереж супермаркетів на зразок "Метро" чи "Епіцентр" вплинула на ціни перекупників продукції аграріїв. Зниження монополізації економіки завжди іде їй на користь.

Але ж будуть і труднощі?

- Для тих, хто спробує продавати свої товари на європейських ринках, настануть важкі часи. Бо там ринки дуже насичені. Частина підприємств вимушені будуть скорочувати виробництво і працівників. Треба буде переорієнтовуватися на пошук своїх ніш. Збільшиться безробіття. Потрібні компенсації. Коли країна стає членом Євросоюзу, їй надають фінансову допомогу. Але Україна тільки підписує угоду про асоціацію, тому така допомога нам не гарантована. Влада має попередити громадян, що будуть труднощі. Економіка почне перебудовуватися. Комусь доведеться змінити життя. Можливо, виїхати на заробітки до Європи. Чи переїхати зі столиці до Дніпропетровська або Донецька, де буде попит на їхні професії. Або піти з заводу і торгувати в переходах.

Що зміниться в суспільному житті? Чи стане у нас більше демократії?

- Спочатку буде ейфорія, яка швидко змінится розчаруванням, як після Майдану. Адже нас чекає тимчасове погіршення життя, збільшення безробіття, труднощі перехідного періоду. Люди почнуть обурюватися, а хтось — проклинати Євросоюз. Бо основна маса громадян не розуміє, що підписання угоди — це шанс нам самим чогось домогтися, а не стати нахлібниками Європи і чекати манни небесної. Для багатьох настане протверезіння. Почнеться підйом проросійських настроїв. Продовжиться радикалізація суспільства. На цій хвилі підніметься "Свобода", як найпослідовніша антиросійська сила. Можливе повернення до великої політики Віктора Медведчука з його "Українським вибором".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна стала четвертою за рівнем свободи ЗМІ серед країн Східного партнерства

Водночас Євросоюз вимагатиме впровадження демократичних норм і стандартів: прозорості влади, незалежності суду, відмови від політичних переслідувань, справедливих виборів тощо. Українці зможуть оцінити це через деякий час, коли навчаться користуватися демократичними інструментами для відстоювання свої прав та законних інтересів.

Як підписання угоди вплине на політичні рейтинги?

- Президент Віктор Янукович стане людиною, яка використала історичний шанс та виконала свою місію, зробила найбільшу українську справу. Це не вдалося зробити ні Ющенку, ні Кучмі, тому Янукович деякий час виглядатиме як тріумфатор. Тож спробує зайти на поле національно-демократичних сил. Колись це вдалося Леоніду Кучмі, якого вперше президентом обрали Схід і Південь, а вдруге — Центр і Захід.

Також приросте рейтинг опозиції, насамперед УДАРу та "Свободи". Адже це вони змусили президента, який довго сумнівався і коливався, підписати угоду. Якщо ж угоду зірвуть, то опозиція знову буде у виграші. Бо невдачу покладуть на Януковича, якому опозиціонери все зробили, залишалося тільки стрічку перерізати, а він, "козел", навіть на це не спромігся.

Зараз ви читаєте новину «У разі підписання угоди з ЄС, Москва робитиме з України образ ворога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

117

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути