пʼятниця, 26 липня 2013 21:13

Трудовий кодекс "регіоналів" передбачає звільнення за "довгий язик"

Трудовий кодекс "регіоналів" передбачає звільнення за "довгий язик"
Фото: www.career.ua

Проект Трудового кодексу, розроблений нардепами від Партії регіонів, надає працедавцю можливість придушувати будь-який страйк підлеглих, а також встановлювати за ними відеоспостереження й звільняти за розголошення суми своєї зарплати.

Про це в ефірі телеканалу ТВі розповів експерт з трудового права ГО "Автономна спілка трудящих" Георгій Сандул.

Правознавець, зокрема, нагадав, що влада в особі депутатів від Партії регіонів Сухого і Стояна у квітні подала новий проект Трудового кодексу, в якому забрала найбільш кричущі норми, проти яких виступили громадські діячі.

"Проте вона залишила, наприклад, статтю 380, що фактично узаконює локаут – роботодавець у разі вичерпання можливостей урегулювання конфлікту може зупинити підприємство з припиненням виплати заробітної плати", - додав Сандул.

За його словами, ця стаття дає працедавцю великий козир, з яким той може придушити страйковий рух на своєму підприємстві й звести нанівець будь-який трудовий протест.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинець розповів, як Партія регіонів приготувала "каральну експедицію" проти українських робітників

У проекті кодексу також залишилися норми про відеоспостереження за працівниками.

"Щоправда, ми й зараз знаємо, що є чимало фірм, які ведуть таке відеоспостереження. Хоча це антиконституційно", - наголосив експерт.

Він зауважив, що у документі, крім того, є норма, яка дозволяє звільняти працівника за розголошення комерційної таємниці.

"Такою таємницею, згідно з прописаними на підприємстві нормами, може бути, наприклад, сума заробітної плати. Відповідно, це робить систему виплат непрозорою", - заявив Сандул.

"Також вкрай негативною є норма, за якою дозволено звільняти одиноких матерів та матерів, які мають дітей до 15 років. За нинішньою ст. 184 Кодексу законів про працю їх взагалі не можна звільняти, за винятком випадків повної ліквідації підприємства, але з обов'язковим працевлаштуванням", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Трудовий кодекс "регіоналів" передбачає звільнення за "довгий язик"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути