середа, 10 липня 2013 12:29

"Батьківщина" і "Регіони" вирішили як захищати дискримінованих

"Батьківщина" і "Регіони" вирішили як захищати дискримінованих
Фото: www.fond-mangust.org

У Верховній раді мають намір уникнути розгляду законопроекту про протидію дискримінації, необхідного за планом дій візової лібералізації з Европейським Союзом.

Обговорюється схема за участю Конституційного суду, який роз'яснить, що права сексуальних меншин вже гарантовані Конституцією та додаткові закони на цю тему не потрібні, пише "Комерсант-Україна".

Цю ідею підтримали і в більшості, і в опозиції, хоча остаточне рішення про її реалізації ще не прийнято. Проте у представництві Євросоюзу народних депутатів попередили, що не вважають достатнім такий вихід Києва зі сформованої ситуації.

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк розповів про новий план дій візової лібералізації у вівторок в рамках круглого столу "Європейська інтеграція України: внутрішні фактори і зовнішній вплив".

Як відомо, ЄС вимагає від України законодавчих змін у сфері протидії дискримінації, у тому числі на ґрунті сексуальної орієнтації. Зокрема відповідні поправки повинні бути внесені до трудового кодексу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк каже, що Україна має прийняти євроінтеграційні закони не пізніше серпня

Яценюк заявив, що є, також, і інший шлях (виконання ПДВЛ):

"У нас є базова норма Конституції про рівність усіх громадян. Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська зараз же повинна звернутися до Конституційного суду за чітким роз'ясненням цієї норми - що вона означає і як питання дискримінації має бути врегульоване в українському законодавстві. Це дозволить отримати додаткові аргументи для проходження законопроекту".

В керівництві парламенту підтвердили, як пише видання, що така схема виконання ПДВЛ дійсно обговорювалася, проте всупереч заяві Яценюка, співрозмовник наполягає, що автором ідеї була Партія регіонів: "Це ініціатива Олександра Єфремова. Мова йде про те, щоб Валерія Лутковська подала подання до КС про тлумачення ст. 24. У підсумку КС роз'яснить, що захист від дискримінації вже гарантований Конституцією, і додаткових законів не потрібно".

Незважаючи на підтримку даного плану і владою, і опозицією, остаточне рішення про початок його реалізації поки не прийнято. Затримка пов'язана з тим, що такий сценарій не гарантує успіху.

Збіг точок зору "Батьківщини" та Партії регіонів у цій сфері можна пояснити тим, що керівники обох фракцій бояться рейтингових втрат у випадку підтримки непопулярного законопроекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарасюк звинуватив владу Януковича у неготовності до безвізового режиму з ЄС

Олександр Єфремов відкрито виступає проти його прийняття. Раніше в бесіді з виданням він уже заявляв, що вважає достатнім конституційне регулювання в цій сфері.

Арсеній Яценюк продовжує відкрито в публічних заявах гарантувати одностайну підтримку всіх законів з "європейського пакета". Але колеги Яценюка підкреслюють, що у фракції немає єдності щодо даного документа.

У вівторок лише після кількох уточнюючих питань видання народний депутат пообіцяв підтримку даного законопроекту частиною його фракції. Проте Яценюк додав:

"Без голосів опозиції цей закон не пройде. Частина голосів ми дамо, якщо Партія регіонів проголосує "за".

Зараз ви читаєте новину «"Батьківщина" і "Регіони" вирішили як захищати дискримінованих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути