субота, 21 березня 2015 08:35

"Тимошенко заграє з усіма і звозить під парламент несправжніх сільських голів"

- Внедряю в маси нову реформу — про добровільне об'єднання територіальних громад. Розказую на місцях, що це значить. Чиновники в шоці, бо за реформою вже не буде сільських рад. Вони вже давно себе вичерпали. Люди самі мене запитують: поки ми будемо годувати дармоїдів?, - каже 61-річний Андрій Река, народний депутат-мажоритарник від "Народного Фронту".

Про інтерв'ю для Gazeta.ua домовляємося кілька тижнів. Через зайнятість депутат постійно його переносить. Зустріч назначає на вечір п'ятниці. До редакції в Полтаві приїжджає сріблястим "Пежо". Машину на сигналізацію не ставить. Река в молодіжній бузковій сорочці та сірому піджаку, тримає чорну шкіряну сумку. Від чаю відмовляється.

- Законопроект про добровільне об'єднання громад - найважчий, бо зачепить усіх українців. Але це реальна децентралізація, бо громада отримає самостійність на місцях. Зараз живемо по радянському принципу: сільська рада підчиняється районній, а та її давить, як хоче. Після реформи - такого не буде. Громада для свого рівня матиме все, що потрібно. Району підпорядковуватимуться тільки бюджетні заклади. До людей керівники не матимуть ніякого стосунку. Найважливіше, що вся земля на території, яку охопить об'єднання - належатиме громаді. Люди самі розпоряджатимуться ресурсами і зможуть на себе заробляти. Зараз такого немає, бо вся земля за законом належить районним радам.

  Ірина Реріх
Ірина Реріх

Що собою являтимуть територіальні громади?

- В одну громаду зможуть об'єднуватися теперішні сільські ради. Матимуть змогу об'єднатися навколо районного міста, або селища до якого раніше входили. Кожна громада обиратиме єдиного старосту та 5-7 депутатів. Стільки ж людей буде в апараті.

Що робити з сільськими головами та депутатами, які втратять повноваження?

- Сільська рада - не приватна фірма. Люди мають розуміти, що їх туди обрали не на все життя. Зараз на сільські ради і їх працівників йдуть великі гроші і це треба припиняти. Дуже багато коштів на утримання приміщень. І зиску ніякого - апарат сільради нічого не вирішує, а сільський голова максимум чим може помогти - сходити до когось на похорон, чи на свято. Зрештою тисячі людей звільнили з колгоспів, фабрик, заводів. І вони знайшли собі нову роботу.

Скільки треба часу для формування громад?

- Достатньо року.

Які ще важливі закони має ухвалити парламент?

- Після утворення громад маємо прийняти новий закон про вибори, місцеве самоврядування, адміністративно-територіальну реформу. Буде і міліцейська реформа. Однак не впевнений, що маємо йти за прикладом Грузії і звільняти з органів усіх. Скоріше треба не стільки людей міняти, а прописувати нові повноваження й обов'язки.

  Ірина Реріх
Ірина Реріх

На що зараз найбільше скаржаться виборці?

- На неувагу від місцевої влади. У нас рік не було голови Полтавської держадміністрації, і голів по районах. З людьми ніхто не працював. Був на зустрічі з учителями у селі Кочубеївка Чутівського району. Директорка плачеться, що зарплата маленька. Кажу, моліться, щоб посада директора не стала виборною, бо он скільки директорів у залі сидять — вчителі її. По всій Україні у бюджетників зарплати низькі. Та згодом це налагодиться, треба потерпіти пару років. Землі не оформиш, бо кругом треба платити страшні хабарі. До мене прийшов фермер з Чутово. Розказує — реєстрував землю, то треба платити 300 доларів за гектар. А в чоловіка 70. Віддав гроші в Полтаві, ще й називає кому. А поїхав у Київ — і там кажуть, давай 300 доларів з гектара. То я подзвонив хабарнику, кажу, як гроші взяв, то поїдь у Київ і зроби, що обіцяв. А коли прийшов губернатором Валерій Головко, йому розказав про цю проблему і кажу, або свої 300 доларів поверни фермеру, або нехай отой на букву "Ш" повертає гроші. Хабарника вигнали, а заявку на реєстрацію земель знову вислали на Київ. Цього разу з моїм депутатським зверненням. І я дописав— 300 доларів везти не буду.

Чому продовжується хабарництво?

- Ми не можемо за один день і у всіх сферах вирватися з цього пекла. Головне, щоб не було вимагатєльства. А вимагають тільки чиновники. Коли був селищним головою Нових Санжар, людей від хабарів відучив. Ото приходить до мене жіночка, незаконно добудувала до хати веранду. Якщо ламатися та набундючитися, людині нічого не лишиться, як хабара нести. Я такого не допускав. Стільки разів порушував закон, щоб допомогти — розкажу, які документи треба, щоб узаконити ту веранду.

Як зміняються настрої людей? Як підвищення цін на газ, воду та інше впливатимуть на несприйняття влади?

- Будь-яке підвищення — це камінь в город уряду. Здорожчання комуналки з 1 квітня буде, та не таке велике, як каже Яценюк. Якщо у сім'ї сукупний дохід тисячу гривень — більше 30 відсотків платити за комуналку не зможуть. Різницю покриватимуть дотації. Закони про нововведення вже готуються. Владі не можна доводити людей до відчаю. І всі мають зрозуміти, що біда в Україні, ми наче є, але нас немає, немає України. І вина в цьому банда Януковича, яка розікрала державу. Частина цієї банди досі сидить у Верховній Раді.

  Ірина Реріх
Ірина Реріх

Можливі страйки?

- У нас і так щодня мітинги. Минулого тижня до Верховної Ради від Юлії Тимошенко привезли сільських голів. Ніби відстоювати їхні права. Та там і сільських голів не було, хіба двоє-троє, а решту — якихось хлопців назбирали. Роздали їм бутерброди, гроші заплатили, не знаю тільки по скільки. Та тільки чого людей колотити, якщо закон вже прийнятий і землю й так громадам віддали у розпорядження. То Юля заграє перед усіма.

Третього Майдану не буде?

- Ні, ніхто на це не піде. Кажуть, що військові розвернуться на Київ. Не вірю, бо вони не звірі, а еліта нації. Розуміють, що такими діями не допоможуть країні. Та і не треба ніякого Майдану. Якщо особисто мені будуть висувати обґрунтовані претензії - сам розвернуся і піду.

Відставка глави Нацбанку зменшила би градус обурення?

- Долар не залежить від голови Нацбанку, а від економіки. Немає у нас валового продукту, немає чого продавати і за що купувати валюту. Якщо завтра на місце Гонтаревої сяде якийсь Гонтарь — не зміниться нічого. Так, вона не подобається багатьом, бо не заграує ні з ким, і не слухає олігархів, прізвищ їхніх не називатиму. Тому перед виступом Гонтаревої у Верховній Раді "ляшківцям" привезли мішок доларів, щоб обсипали її на трибуні. Це показуха. Гонтарева знає своїх противників і посадою не дорожить. Якби вона робила щось не так, їй би давно показали на двері.

Можливе переформатування Кабміну?

- Яценюк все робить правильно. Немає людини зараз, яка могла б зробити більше за нього. Повірте, у Європі зараз немає прем'єр-міністра, якого підтримують більше за нашого.

Що мали би зробити уряд, парламент, президент аби люди їм зараз повірили і готові були терпіти?

- Вони це і роблять — вроваджують реформи. Українці мають зрозуміти, що ми живемо в країні, яка практично на межі дефолту і ніхто їх не засипатиме грошима і медом.

Хто найбільше гальмує реформи?

- Чиновники. Бо розуміють: будуть реформи — не буде можливості заробляти на людях, брати хабарі. Доведеться звільнитися.

Як пережити цей рік? Що маємо обов'язково подужати?

- Запасатися крупами точно не варто. У нас достатньо цехів, які виробляють макарони і крупи. Зараз споживаємо лише 30 відсотків від того, що виробляє сільське господарство. Краще переводити котли на дрова. Ціни на комуналку підвищать і за літо всі мають зайнятися питанням альтернативного опалення.

Коли зможемо вийти з цієї кризи?

- Нескоро, можливо навіть років 10-15 знадобиться. Економіка у нас практично не працює, все, що заробляємо - йде на війну. Добре, що запрацювали військові заводи. Бо коли починалася АТО у нас не працювало жодне таке підприємство.

Які галузі можуть зараз потягти економіку?

- Будівництво доріг, заводів, фабрик. Маємо розвивати малий і середній бізнес, конкурентну промисловість. Не повинно такого бути, що в магазинах більшість продукції іноземного походження.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко заграє з усіма і звозить під парламент несправжніх сільських голів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути