четвер, 12 вересня 2013 18:42

Тепер недоторканність Маркова не перешкоджатиме кримінальним справам проти нього - одеський "ударівець"

Тепер недоторканність Маркова не перешкоджатиме кримінальним справам проти нього - одеський "ударівець"
Андрій Юсов Фото: odessa.klichko.org

Вищий адміністративний суд позбавив народного обранця Ігоря Маркова депутатського мандата. Суд вважає неможливим достовірно встановити результати виборів до Верховної Ради у 133-му окрузі в Одеській області.

- Для Одеси і всього Півдня України це однозначно позитивне рішення. Депутатство Маркова - це помилка. Людина з такою біографією, з такою позицією щодо держави, її громадян, не повинна бути у публічній політиці і представляти національний парламент, - вважає голова Одеської обласної організації партії "УДАР" Андрій Юсов, близький до екс-мера Одеси Едуарда Гурвіца. - Будь-яке послаблення позицій Ігоря Маркова означає для Одеси зменшення рівня міжкультурної, міжнаціональної напруги, зменшення впливу його медіа, які працюють у нон-стоп режимі, пропагуючи українофобію. Йдеться про інтернет-видання "Таймер", "Ревізор" і кабельний та супутниковий телеканал АТВ.

Якими будуть наслідки позбавлення Маркова мандата?

- Якщо були фальсифікації під час голосування на цьому окрузі, то потрібно з'ясувати, ким вони були зроблені, хто має за це відповідати. Позбавлення депутатської недоторканості відкриває дорогу до розслідувань присвоєння структурами Маркова комунального майна. Йдеться про одеське сміттєзвалище, яке незаконно користують його фірми. Структурами Маркова незаконно були приватизовані одеські санаторії. Фактично це були рейдерські захоплення. Якимсь дивним чином під час президентства Віктора Ющенка не вдалося відкликати ліцензію його телеканалу, як Одеська академія зв'язку надала частоту цьому каналу. Окрім того, у 2007 році Марков і його соратники побили одеситів, які проводили мирне зібрання під стінами Одеської обладміністрації. Двоє учасників були госпіталізовані, а один навіть отримав групу інвалідності. Чому Маркову вдалося уникнути належної оцінки з боку правоохоронної і судової системи? Тобто є багато питань бізнесового і чисто кримінального характеру, які треба розслідувати. І депутатська недоторканість Маркова тепер цьому не перешкоджатиме.

Як Маркову вдалося стати депутатом? У нього є серйозні покровителі в Партії регіонів?

- Не думаю, що йдеться про якесь покровительство. Весь вплив Маркова формується на серйозному фінансовому ресурсі, медіа-можливостях і бізнесових проектах. Очевидно, під час останніх виборів Марков вирішив питання у суто фінансовий спосіб. Знайшов, яким чином достукатися до людей, які відповідали за розподіл міст в Партії регіонів, мотивував їх підтримати саме його кандидатуру. Адже від округу могли балотуватися й інші кандидати від ПР. Те, що він заплатив гроші за свій мандат, зовсім не означало, що він отримав карт-бланш на вільну поведінку у стінах Верховної Ради і можливість відкрито лобіювати інтереси Російської Федерації. Команда президента Віктора Януковича має набагато дієвіший інстинкт самозбереження, ніж команда Ющенка. Реакція не забарилася, тим більше для неї були законні підстави.

Що ж дозволило Маркову доволі довго протриматися?

- Ні для кого не секрет, що у нього є персональні взаємини із дипломатичним корпусом Російської Федерації. Всі знають, що його партія "Родина" активно лобіювалася представниками цієї держави. Аргументи були не лише фінансові. Але якщо у міністра освіти Дмитра Табачника як російської креатури вистачає внутрішньої витримки не робити антидержавних заяв, то Марков поводить себе як зрадник національних інтересів. Особливо сьогодні, коли Україна приймає рішення по європейському вектору руху, Партії регіонів це не потрібно.

Чи проведуть переголосування по 133-му мажоритарному округу?

- Це питання до Верховної Ради. Як ми бачимо, по Павлу Балозі і Олександру Домбровському (Вищій адмінсуд позбавив їх мандатів 8 лютого 2013 року - Gazeta.ua) питання переголосування не вирішено. Ситуація може зависнути у повітрі. Якщо все-таки вибори проведуть, це буде цікава компанія із великою кількістю відомих кандидатур, серйозними фінансовими факторами. Буде кілька цікавих кандидатур всеукраїнського характеру.

Наприклад?

- Очевидно, буде пробувати себе лідер одеської "Батьківщини" Генадій Чекіта, оскільки має мерські амбіції. Думаю, це буде абсолютно нерезультативна спроба. Піде Юрій Кармазін, який подав на Маркова до суду. Можуть з'явитися прізвища, яких на сьогодні навіть не можемо уявити. Колись на виборах мера Одеси балотувався Михайло Бродський. Перед цим ніхто ніколи не пов'язував його з цим містом. Є достатньо багато депутатів Верховної Ради попереднього скликання, які хочуть повернутися у вищу лігу української політики.

Зараз ви читаєте новину «Тепер недоторканність Маркова не перешкоджатиме кримінальним справам проти нього - одеський "ударівець"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути