пʼятниця, 25 жовтня 2013 19:42

Телефонні мережі слухають всі, кому не ліньки - експерт

Телефонні мережі слухають всі, кому не ліньки - експерт
Олександр Потєхін. Фото: gazeta.ua

Американські спецслужби прослуховували мобільний телефон канцлерки Анґели Меркель. Голова німецького уряду вимагає від президента США негайного розслідування щодо цих закидів. Речник уряду Німеччини Штеффен Зайберт підтвердив, що Берлін має у своєму розпорядженні інформацію стосовно прослуховування.

Уряд попросив американських партнерів про "негайне і всеохоплююче розслідування" цих закидів. Білий дім відреагував дуже лаконічно, запевнивши канцлерку, що Сполучені Штати не "прослуховують і не будуть прослуховувати її розмови".

Про майбутні німецько-американські відносини, про відсутність приватного життя в умовах інформаційної епохи та про необхідність прослуховування Gazeta.ua поспілкувалась із політологом Олександром Потєхіним.

Якщо німці доведуть, що американці підслуховували Меркель, то як це відіб'ється на німецько-американських відносинах?

-Поговорять, і забудуть. Коли німецькі коментатори говорять, що треба взагалі перервати переговори, створення зони вільної торгівлі між ЄС та США, то це вже занадто. Ми живемо в добу інформаційних технологій. Не хочеш, щоб тебе слухали, то говори по шифрованому зв'язку. Є спеціальні мобільні системи, які практично не можливо прочитати. Коли я працював у Вашингтоні, то з кожним прем'єром і президентом приїздили хлопці із валізами. Це був спецзв'язок. А Меркель би не говорила про важливі речі по простому телефону, і точно б не обговорювала державної таємниці.

Декілька років тому в Пентагоні вичислили ізраїльського шпигуна, який займався розвідкою декілька років на користь держави Ізраїль. І хоча це набагато серйозніше за ситуацію із прослуховуванням, проте ніхто ж по-суті не постраждав.

Але цим грішить не лише Америка.

- Так, всім відомо, що загальні телефонні мережі слухають всі, кому не ліньки. А що, в Україні не прослуховують людей? Прослуховують. Янукович не розмовляє в загальних мережах.

Звичайно, це не приємно, але немає таких угод, згідно з якими би хоч союзники не прослуховували союзників.

Для чого Обамі прослуховувати канцлерку?

- Президент США не дає вказівок кого слухати, а кого не слухати. Не він її слухав. Це не конкретне полювання на пані Меркель, а полювання на все цікаве, що відбувається в стільниковому зв'язку, інтернеті. Він сказав, що ми не слухаємо зараз. Даю гарантію - зараз він заборонить спецслужбам не слухати телефони вищого рангу німецьких керівників. А на питання, чи слухали в минулому, Обама питання "з'їв". Не було відповіді, тож приємно, що не бреше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обама заявив, що американські спецслужби не прослуховували телефон Меркель

Яким чином вирішувати проблему?

- Її як такої немає. Якщо хочеш бути впевнений, що тебе ніхто не прослуховує - користуйся спецзв'язком.

Але чи не викличе це гостру реакцію міжнародної спільноти?

- Яку? Нехай спробують відмовитися від стільникових телефонів. Ніхто не дає гарантій. Всі цим займаються. Так, і це є втручанням в приватне життя. Коли ця тема порушується в Америці, то ще можуть говорити про передчасне виявлення терористів. А от у нас? У нас взагалі немає приватного життя. Якщо ви трішки цікава людина для влади, то вас слухатимуть на повний хід. І ніхто не буде брати дозволу у прокурора.

На Заході кажуть, що багато попередили випадків тероризму завдяки прослуховуванню телефонних розмов. А коли слухають потенційних терористів, то зрозуміло, що виникає велика спокуса ще когось підслухати. Якщо висить рушниця на стіні, то вона обов'язково колись вистрілить. Так само і тут.

Цікаво, що в Америці популярна тема - образа на китайців за те, що вони їх прослуховують на повну. А китайці відповідають: "Та ви ж давно всіх слухаєте, а ми лише нещодавно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайські шпигуни-хакери зламали комп"ютери канцлера Німеччини

Чи вбачаєте ви в цьому негатив?

- Права людини - це святе, але будь-які права є обмеженими. Я вважаю, що лише з дозволу суду можна це робити. Але на практиці виходить інакше. Що тут поробиш? Якщо з борцям з тероризмом заборонити слухати, то терористи виявляться сильнішими, бо матимуть більше можливостей.

Варто пам'ятати, що абсолютизація будь-якого принципу веде до абсурду. Так, потрібне обмеження на втручання в приватне життя. Але абсолютної заборони бути не може.

Зараз ви читаєте новину «Телефонні мережі слухають всі, кому не ліньки - експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути