субота, 01 червня 2013 01:43

"Страшна ситуація - не вирок": опозиційна акція в Донецьку пройшла незвично дружелюбно
25

Фото: Фото і відео: Тетяна Заровна

Під час донецької акції "Вставай, Україно!" учасникам довелося тулитися на газонах навколо пам'ятника Тарасові Шевченку. Оскільки у організаторів не було трибуни, вони придумали хід: по сходах піднялися на мікроавтобус і проголошували промови з даху.

У цей час у дворі бібліотеки ім. Крупської, поряд з якою проходив мітинг, чергували автобуси зі спецназом. А біля облдержадміністрації спокійно тривало дитяче свято.

"Янукович зрадив Донбас!", "За Україну, за її долю! За честь і волю!", "Вставай, Україно!" - такі транспаранти розгорнули учасники опозиційної акції. Крім прапорів "Батьківщини", "УДАРу", "Свободи", несли прапори Європейської партії України, Народного руху, УПА. Розтягнули 20-метровий національний прапор України. Кричали: "Банду геть!" і "Юлі волю!"

/media/video/500111/1_500111.mp4

На початку ходи рух по двосмугової вулиці Артема (головна в Донецьку) виявився повністю перекритий. Утворилася пробка. Працівники міліції намагалися опитувати водіїв, збираючи анкетні дані незадоволених автомобілістів. Але таких знайшлося небагато.

/media/video/500111/2_500111.mp4

Вже через 5 хвилин начальник обласної міліції Роман Романов організував коридор, яким автомобілісти змогли об'їхати демонстрантів.

Наступні приблизно 15 хвилин була перекрита одна з двох смуг - по ній хода продовжилася до пам'ятника Шевченку. І вже через півгодини рух повністю відновився.

"Свобода" привезла до Донецька найбільшу кількість депутатів - 18. Серед них - Андрій Іллєнко, Олексій Кайда, Михайло Блавацький, Ігор Швайка, Олег Ханенків, Андрій Міщенко, Ігор Янків, Олег Гелевий.

Від "Батьківщини" були В'ячеслав Кириленко, Руслан Князевич, Віталій Ярема, Андрій Кожем'якін. Від "УДАРу" - Оксана Продан, Павло Каплін.

Були помітні Олександра Кужель, Микола Катеринчук, Людмила Денисова, Борис Тарасюк.

Однак, права піднятися на "броньовик"-мікроавтобус удостоїлися всього лише п'ятеро. Крім Яценюка і Тягнибока виступила з промовою "ударовка" Продан, і два представники Донбасу - глава НПГУ Михайло Волинець і невідомий шахтар, який розповів про ситуацію на шахті Горького. Ця шахта знаходиться в центрі Донецька, закрита і працює як "водокачка". За словами виступаючого, колектив обурений тим, що людей насильно заганяють в "Донукруглереструктуризацію", погрожуючи звільненням.

Промови ораторів були націлені на критику влади.

- Сьогодні в Україні існує 10 тисяч нелегальних шахт, їх називають копанками, і цей бізнес досяг 6 млн. тонн на рік. Копанок стільки набудували, що вони можуть 13 млн. тонн щорічно добувати. Створили надлишки вугілля на ринку, через що зупиняються держшахти і кращі приватні шахти теж не конкурують з кримінальним бізнесом оточення Президента, - заявив Михайло Волинець.

Оксана Продан пояснила відсутність Віталія Кличка, який у Донецьку має більше прихильників, ніж колеги по опозиції.


- Він змушений боротися за перемогу нашого кандидата на виборах у мери Василькова. Але Віталій Кличко з вами. Сьогодні ми приїхали, щоб показати, що ви не одні. Потрібно об'єднуватися, потрібно боротися. Страшна ситуація, яка сьогодні є в Україні - це не вирок. Це випадковість, яка незаконно прийшла до влади ненадовго. Ми не будемо обіцяти молочних річок, ми зробимо тільки щоб ви могли працювати, і кожен українець відчує, що він потрібний цій країні. Влада намагається вбити в кожному українцеві віру в себе і це один із злочинів режиму. А ми з вами повернемо віру в Україну, - сказала Продан.

Тягнибок назвав присутніх братами і сестрами.

- Надзвичайно хвилююче стояти тут, біля підніжжя великого Кобзаря і дивитися в очі українським патріотам, - сказав лідер "Свободи", - простим громадянам, які хочуть елементарного: щоб у нашій державі до нас ставилися не як до худоби, а як до людей. Щоб влада, яку ми вибираємо - служила народу, відповідала потребам народу і народ як джерело влади повинен мати невід'ємне право відкликати негідника чиновника і шахрая, який краде у громадян. Україна перебуває у вкрай критичному стані - при владі так званий донецький кримінально-олігархічний клан. І коли я кажу "донецький" я не маю на увазі простого жителя українського Донбасу. Я кажу про тих кримінальних елементів, які зрослися з комсомольсько-комуністичними лідерами, узурпувавши владу в державі!

Арсеній Яценюк перерахував невиконані обіцянки Партії регіонів і нагадав, як його політсила допомагала в Донецькій області відстоювати українські школи. Він висловив подяку всім присутнім за їх громадянську позицію.

- Багато людей хотіли сюди прийти, але зараз в Україні така біда, що людей залякали - комусь кажуть, що його посадять, комусь - що виженуть з роботи, - так Яценюк пояснив невелике число учасників з самого Донецька.

По закінченні заходу Яценюк запропонував заспівати гімн, а потім у компанії однопартійців прогулявся по вулиці Артема. Олег Тягнибок в компанії "свободівців" пройшовся по бульвару Пушкіна.

/media/video/500111/3_500111.mp4

Настрій виступаючих був далеким від екстремізму. Михайло Волинець назвав цей день святковим. За його словами, сьогодні в Донецьку його всі вітали.

Спочатку було заявлено, що хода та мітинг продовжаться три години. Однак, весь захід уклався в годину з невеликим.

На мітингу охорону порядку здійснювали близько 200 працівників міліції. 50 співробітників ЗМІ були одягнені в жилети працівників патрульно-постової служби - таку міру безпеки для журналістів придумали і впровадили донецькі правоохоронці.

Зараз ви читаєте новину «"Страшна ситуація - не вирок": опозиційна акція в Донецьку пройшла незвично дружелюбно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

227

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути