Ексклюзиви
четвер, 17 січня 2013 09:01

Сьогодні Європейський суд оприлюднить 211 рішень у справах проти України

Сьогодні Європейський суд оприлюднить 211 рішень у справах проти України
Фото: gazetavv.com

Сьогодні Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оприлюднить 211 рішень у справах проти України.

206 з них стосуються невиконання вердиктів національних судів, і держава напевно їх програє - це визнає навіть представник України в ЄСПЛ. Однак уряд воліє платити високі компенсації меншості українців, які дійшли до ЄСПЛ, економлячи бюджетні кошти для оплати більшості позовів, програних на національному рівні, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Україна гучно програє".

17 січня на сайті Європейського суду з прав людини буде оприлюднена велика група рішень за позовами, поданими громадянами проти держави Україна, повідомила прес-служба ЄСПЛ. Найбільш очікуваного рішення ЄСПЛ - вердикту за першим позовом Юлії Тимошенко - у цьому переліку немає.

Судом розглянуто чотири індивідуальні скарги на українську судову систему з боку громадян України і Польщі (поляк, зокрема, стверджує, що Україна затягує повернення йому викраденої дитини) і одна колективна скарга 18 колишніх в'язнів Ізяславської колонії, яких у січні 2007 року нібито жорстоко побили та піддали знущанням співробітники тюремної адміністрації за спробу провести колективне голодування на знак протесту проти поганих умов утримання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В УДАРі скаржаться на прогульщиків-"регіоналів": "З перших днів нової ВР вони намагаються її дискредитувати"

У цих резонансних справах, якщо ЄСПЛ визнає порушення з боку держави, Україна повинна буде виплатити позивачам істотну компенсацію, яка на практиці часто перевищує 10 тис. євро. Однак не менш важлива для Києва група з решти 206 "рядових" справ, що стосуються "тривалого невиконання рішень національних судів". У 118 випадках держава не забезпечила виконання рішень, в яких громадянин виграв суд у держструктури або у підприємства у державній власності, підрахували в прес-службі ЄСПЛ.

У тому, що всі 206 позовів будуть програні Україною, сумніватися не доводиться - ЄСПЛ об'єднав їх в групу так званих "клонових", тобто типових справ, на які поширюється єдине рішення. Невисокі шанси держави визнає і урядовий уповноважений України з питань ЄСПЛ Назар Кульчицький.

Він нагадав, що ще в 2009 році суд ухвалив у справі "Юрій Іванов проти України" пілотне рішення - тобто таке, яке згодом має "клонуватися" на аналогічних справах. "Нам надавалася відстрочка для виправлення системних проблем, але Україна не змогла виконати вчасно рекомендацію суду", - визнав чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Злісні прогулищики Ради виправдовуються: Іванющенко хворів, а Ємцю забракло досвіду

Згідно практики ЄСПЛ по клонам справи "Іванов проти України", суд зобов'яже Україну виплатити позивачеві з держбюджету вихідний борг (як правило, з урахуванням інфляційного індексу), а також відшкодувати моральну шкоду в розмірі 3 тис. євро для тих, хто чекав виконання суду в Україні впродовж більше трьох років, або 1,5 тис. євро тим, хто чекав менше.

Примітно, що в більшості випадків цей штраф в рази перевищує вихідну заборгованість державних структур українським позивачам. Зокрема, згаданий вище Юрій Іванов скаржився на невиплату йому 1,5 тис. грн при звільненні з військової служби, а в результаті отримав від держави в 30 разів більше - 174 євро на погашення початкового боргу та інфляції, 2,5 тис. євро моральної компенсації і 1740 євро для компенсації судових витрат.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Європейський суд оприлюднить 211 рішень у справах проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути