неділя, 16 грудня 2012 08:22

"Зняття питань мови, релігії з порядку денного усунуло б величезну кількість напруги в Україні"

"Зняття питань мови, релігії з порядку денного усунуло б величезну кількість напруги в Україні"
З'ясувалося б, що у Львові та в Донецьку батьки однаково незадоволені тим, що їхніх дітей погано вчать у школах, наголошує Євген Глібовицький Фото: Gazeta.ua

Українці мусять розуміти, що частина речей, які вважаються цінностями, насправді є інтересами. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив фахівець зі стратегій Євген Глібовицький.

"І що інтереси підлягають компромісу. Наприклад, люди часом готові жертвувати частиною свого добробуту. В багатьох випадках в Україні мова де-факто підлягає компромісу. Нам треба навчитися розділяти цінності та інтереси, і напрактикуватися гармонізувати їх", - наголосив він.

Глібовицький навів приклад пост-франкістської Іспанії.

"Для того, щоб країна примирилася, на одне покоління досягли консенсусу щодо історичних дискусій: їх залишили історикам для наукових конференцій. Обговорення в суспільстві стихли. Це була так звана політика амнезії. А через покоління, коли пристрасті вляглися, суспільство повернулось до обговорення цих речей – спокійніше та розсудливіше", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримські магазини вперто пишуть цінники українською

"Зняття питань ідентичності – мови, релігії, історії – з порядку денного усунуло б величезну кількість напруги в Україні. З'ясувалося б, що у Львові та в Донецьку батьки однаково незадоволені тим, що їхніх дітей погано вчать у школах. Що і там, і там міліція якісно не виконує своїх прямих обов'язків. А дороги, комунальне господарство, екологія? Дослідження показують: питання безпеки актуальніші для українців за питання ідентичності. Але політичний клас не знає, як жити в умовах нерозділеної України. В країні лише раз – 1999-го – вибори будувались на цінностях безпеки. І виявилось, що нема Заходу та Сходу. Але спекулювати на мові чи УПА легше, ніж підвищити якість шкільної освіти", - підкреслив експерт.

Повне інтерв'ю з Євгеном Глібовицьким читайте у журналі "Країна" № 48 (151) за 13 грудня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Зняття питань мови, релігії з порядку денного усунуло б величезну кількість напруги в Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути