середа, 28 листопада 2012 05:00

Порошенко на обгортки шоколаду повернув українську мову

Міністр економічного розвитку й торгівлі, власник кондитерської корпорації "Рошен" 47-річний Петро Порошенко написав у неділю на своїй сторінці в соціальній мережі "Фейсбук", що повертає написи українською на обгортки продукції свого заводу.

— У мене є правило — не втручатися в діяльність компаній, акціонером яких я є, — каже Петро Олексійович. — Але питання, які стосуються мови, суверенітету й територіальної цілісності — державні питання. Тому я ініціював обговорення цієї теми на раді директорів корпорації. Мої аргументи були сприйняті: українські товари на українському ринку мають бути українською мовою. Це так само важливо, як і те, що в Україні має бути єдина державна мова — українська. Це моя позиція: вона була, є і буде незмінною.

Кілька тижнів тому в магазинах з'явилися шоколадки та батончики "Рошен" з обгортками російською — "Экстрачерный шоколад", "Шоколадный батон с помадно-шоколадной начинкой".

У фірмовому магазині на столичному Подолі ці солодощі викладені на вітрині перед касами. Четверо покупців беруть цукерки на вагу. Пенсіонерка Валентина Никифорівна купує "Корівку".

— Мову на обертках поменяли? Не слышала, — простягає продавщиці двадцятку. — Главное, чтобы вкусно было. Я всегда так много конфет покупаю, что муж шутит: "Коровка" — это предостережение, а не название".

— Ми змінили мову обгорток на російську, напевне, у травні, щоб не платити за етикетку, — пояснює президент "Рошен" В'ячеслав Москалевський, 45 років. — В одній країні треба продавати на одній мові, в іншій — на другій. У нас усього дві країни, які споживають шоколад — Росія й Україна. Усе. Ми шукали мову, яка зрозуміла і там, і там.

Найбільшого розголосу ця тема набула в соціальних мережах.

— Я більше не купуватиму "Рошен". Тепер це русифікована отрута! — пише на сторінці корпорації в соцмережі "Фейсбук" письменник Іван Андрусяк, 43 роки. — Для мене мова — це далеко не обгортка, а щось принципово інше, без чого жити неможливо. І підтримувати своїми грішми тих, хто її зневажає, я не буду, — додає в інтерв'ю "ГПУ".

— Не думаю, що Порошенко особисто приймав рішення русифікувати обгортки, — каже нардеп Олесь Доній, 43 роки. — Припускаю, він не втручався в цей процес. Лише два політики, міністри з нинішнього уряду — Порошенко й Балога (міністр із надзвичайних ситуацій Віктор Балога. — "ГПУ") — чітко зазначили свою позицію щодо мовного закону Колесніченка-Ківалова. Вони були проти. Сумніваюся, що після такої заяви, яку не могли не помітити в урядових колах і президентських, він давав вказівку робити російські обгортки. Це прокол його топ-менеджменту, який Порошенко вчасно виправив.

— Я зрадів, що Порошенко повертає на обгортки українську, — каже науковець Максим Стріха, 51 рік. — Значить, громадськість може впливати на бізнес. І бізнесу зараз потрібно доводити, що відмова від української мови — це прямі збитки, принаймні у деяких секторах. А люди зі свідомістю і рівнем світогляду пана Москалевського, очевидно, цієї простої речі не усвідомлюють. І, крім іншого, відкривають український ринок напливові товарів у російськомовних обгортках. Оскільки емоційної різниці вже немає — купувати російськомовну обгортку якого-небудь "рошена" чи російськомовну-таки білоруського виробника.

— Нормальна людина не може жити в колесніченківському світі, — додає Іван Андрусяк. — Вона мусить творити довкола себе світ адекватний. Колесніченки — це справа безнадійна. Але є люди притомніші. Порошенко довів, що він із таких.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко на обгортки шоколаду повернув українську мову ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути