неділя, 19 лютого 2012 12:45

Серед опозиційних політиків теж багато непрофесійності, популізму, аморальності - історик

Серед опозиційних політиків теж багато непрофесійності, популізму, аморальності - історик

Зближенню опозиції в Україні сприяє відчуття політиками того, що суспільство сьогодні зневірилося в реформах Януковича. На разі існує шанс на хвилі зневіри і глибокої соціально-економічної кризи повалити правлячий режим.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив доктор історичних наук Сергій Адамович.

За його словами, незабаром чинна влада домурує останні цеглини адміністративної владної вертикалі і змусить людей вважати Партію регіонів нездоланною, а "вікно можливостей" для змін може закритися на тривалий час.

"Перешкодами об'єднання виступає значно більше чинників. Не можна не згадати ментальні особливості українців, що призводять до "боротьби між гетьманами", і те, що українці в першу чергу є індивідуалістами. До того ж, в думках людей присутній фактор традиції – українці зрідка об'єднувалися. У середовищі опозиційних партій присутня недовіра, а подекуди вони шкодять один одному більше, ніж проти них бореться владний режим. Ще одним важливим фактором конфліктів в колі опозиції є амбіції бізнесового і політичного оточення партійних лідерів, які бояться в результаті об'єднання втратити власні впливи", - наголосив Адамович.

На його думку, немає зрозумілої спільної програми, яка б об'єднала протестні політичні сили на виборах і показала виборцям, як буде змінюватися країна після усунення від влади нинішніх державців.

У разі коли об'єднання опозиції не є ідеологічним, а ситуативним, то важко говорити про його довговічність. Крім цього, на думку науковця, ситуація ускладнюється відсутністю чітко вираженої провідної сили в опозиційному таборі.

"Проте найбільше хвилює боязнь – чи не стане опозиція в разі перемоги новим "Драконом", якого прийдеться знищувати наступним опозиціонерам. Серед антивладних політиків теж багато непрофесійності, популізму, аморальності, вони не завжди страждають високою працездатністю і готовністю до самопожертви. Партії, які борються з Януковичем, часто будуються на особистій вірності лідерам і непотизмі, партфункціонери обмежують доступ нових еліт у свої структури, не вміють чи не хочуть вчитися. Крім того бізнес, що підтримує опозицію, досі не засвоїв правила, що влада і бізнес мають бути відокремлені. Підприємці як і раніше рвуться у владу, хоча зрозуміло, що ні часу, ні бажання для важкої роботи для суспільства у них не буде", - підсумував Адамович.

Зараз ви читаєте новину «Серед опозиційних політиків теж багато непрофесійності, популізму, аморальності - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути