четвер, 11 лютого 2016 16:56

Росія змінила тактику в гібридній війні - експерт

Росія змінила тактику в гібридній війні - експерт
У "гібрідній війні" використовують і зброю, і дипломатію, і інформаційні атаки. Фото: Рейтерс

За півтори роки, які Росія веде проти України неоголошену війну, її дії трансформувалися. Раніше використовували пропаганду та військову агресію, а тепер перейшли до розхитування ситуації та нагнітання напруги.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів політолог, автор книги "Гібрідна війна" Євген Магда.

"Військова складова для Росії зараз не першочергова. Тому що під час гібридної війни агресор має на меті не знищення людей, а максимальне залякування. Хочуть посіяти страх. Відповідно, намагаються розхитувати українське суспільство, нагнітають напруження. А ми, на жаль, цьому піддаємося", - говорить він.

Політолог каже, що ми зараз програємо у цій війні. На це є кілька причин.

"Україна переживає наймасштабнішу кризу за роки незалежності. Економіка присіла. До того ж, на рівні підсвідомості відчуваємо війну, але офіційно вона не проголошена. Це ослаблює суспільство. І якщо ситуація на фронті виглядає оптимістично - українські збройні сили вже існують і є боєздатними. То у внутрішній політиці проблеми. Одна з головних - політики не усвідомлюють необхідності діяти швидко, ефективно та у національних інтересах. Танцюють під російську дудку та підтверджують тезу, що Україна це fail state, тобто держава, що не відбулася. Росія організувала широку мережу, щоб імітувати співпрацю. Нібито, ніякої війни немає. Українські політики іноді попадають у пастку, та дозволяють собі з'явитися на тій чи іншій платформі без втрати іміджу. Також проблем додає відсутність злагодженої інформаційної політики. Робота відповідного міністерства у нас скоріше полягає у власній рекламі. Тоді як Росія витрачає на це астрономічні кошти, щось близько мільярда доларів", - продовжує Магда.

І якщо на початку гібрідної війни Росія боролася за уми, потім воювала за території, то зараз розширюють зону впливу.

"Росія не хоче, щоб Україна стала черговим суб'єктом Російської Федерації. Їм потрібно, щоб ми були залежними, щоб дозвіл на кожний подих українській владі надавали у Москві. Як колись країни соцтабору. Треба розуміти, що кінцева мета гібридної війни не обмежиться впливом на Україну. Вони хочуть мати вплив на Європейській Союз. Україна просто стала першою на шляху, а кінцева мета - розвалити ЄС та відновити двополярний світ. Це залите в нові міхи старе імперське вино", - говорить він.

Нагадаємо, що політолог Андрій Окара стверджує, що Російська Федерація одночасно веде три гібридні війни. Україна залишається у фокусі російської уваги, але також воюють проти Сирії та проти Туреччини.

Зараз ви читаєте новину «Росія змінила тактику в гібридній війні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути